luni, 3 martie 2008

Continuare...

Ei bine, plutonul de intirziati se apropie. Dupa principiul nimic nu se pierde nimic nu se cistiga, mai adaug doua eseuri, reactiile la intrebarea: Unde-i mai nashpa?

Si da si nu (IONELA)

Am luat si am pus bune si rele de la amandoua si am tras linie....care a dat cu minus si care a dat cu plus?

Tind sa cred ca Romania e mai naspa. Cred ca nici 100 de pagini nu ar puteam acoperi toate argumentele pe care le-as culege. Pana si faptul ca toti romanii ajunsi aici sar pe banane prima data (si le mananca pana la refuz) spune mult. Faptul ca in Romania iti faci rate ca sa iti iei un cuptor cu microunde, un telefon sau nu stiu ce fleac spune multe. Sau faptul ca romanii dau bipuri la refuz ca sa nu consume cartela de 5$, sau pun benzina de 10 lei (vechea suta de mii), sau ca la terasa platesti laptele condensat pe care ti-l da la cafea (si ala vine in cantitate limitata-1 de ceasca) ridica un semn de intrebare.

Argumentul cel mai putenic cum ca Romania e un loc mai bun e faptul ca acolo ai familia si prietenii. Dar si cu prietenii e discutabil, ca intre timp tu te-ai schimbat putin (sau ceva mai mult) si ei de asemenea s-au schimbat. Si cand iesi cu ei la o bere realizezi ca undeva, ceva s-a pierdut pe drum.

Ma mai apuca cateodata melancolia si bocetele ca mi-e dor de casa....dar ma calmeaza rapid fratele meu cand ma tine la curent cu ce se mai intampla. E terapia perfecta...te apuca dorul de casa intreaba cum mai mergh lucrurile pe acolo si iti trece, sau daca vrei sa te convingi pe propria pilele iti iei frumusel un bilet dus-intors (ca sigur te intorci), te duci acasa, vreo cateva zile esti in extaz ca iti vezi familia cu catel si purcel dupa care vii cu picioarele pe pamant si iti fuge gandul ca "acasa e mai bine". Si apoi mai e "acasa"? Te mai simti ca fiind "acasa"?

Daca vrei sa locuiesti in Romania trebuie sa sacrifici traiul bun pe care-l poti duce aici, daca vrei sa locuiesti in America trebuie sa sacrifici familia, prietenii etc. Poate ca o combinatie dintre cele doua ar oferi un loc perfect.

Ajunsi aici ne obisnuim cu binele si vrem mai mult...si apoi incepem sa ne plangem ca e naspa...


Unde e mai bine.. (LUCICA)


Ma tot gandesc de ceva timp care ar fi raspunsul corect la intrebarea ta. Probabil ca nu exista un raspuns perfect, totul depinde de starea ta de spirit, cum ti-a mers in ultimul timp, de cum te-ai trezit dimineata…

Acum, imi vine in minte un raspuns simplu : NICAIERI NU-I CA ACASA!

Problema e ca nu mai stiu unde e acasa pentru mine. In mod normal Acasa reprezinta locul unde iti gasesti familia, linstea, dragostea - pentru mine, o parte din ele se afla in Romania. Din pacate, nu cred ca imi permit o CASA in Romania. In schimb in SUA imi permit mai mult decat o casa, o masina sau o vacanta de vis pe an. Imi permit un trai decent fara sa fac sacrificii uriase, am acces la educatie, care imi permite sa fac un progress in cariera, si cel mai important am respectul celor din jur (cel putin a unora dintre ei). Daca printr-o minune as putea sa-mi aduc familia aici, atunci raspunsul e simplu : AICI e mai bine.

Dar daca as putea sa-mi permit o casa (sau alte bunuri cu valoare materiala) in Rom. , oare acolo ar fi mai bine?

NU cred.

In Romania exista nu numai o lipsa de bunuri materiale, ci si o lipsa de educatie, respect, nivelul de dezvoltare e mult prea scazut, serviciile mult prea proaste. In Romania noi insine suntem proprii nostri dusmani.: politicienii ne fura cum vor, iar lumea de rand e prea ignoranta ca sa-i impiedice, din cauza lipsei de educatie si cultura uneori uitam sa ne ocupam de propria sanatate, fumam pe unde apucam, acruncam gunoiul la orice colt de strada, cainii sunt prietenii omului asa ca ii lasam sa ne inconjoare si sa ne muste cand sunt turbati de frig sau de caldura. Si sa nu uitam cel mai mare inamic: stresul si starea continua de irascibilitate din Romania: la volan toti injura, claxoneaza, de multe ori fara motiv; daca mergi la cumparaturi vanzaroarele sunt mai tot timpul indispuse, si ai grija pe unde mergi, ca s-ar putea ca cineva grabit care vine din spate sa-ti dea un cart peste picioare daca stationezi sa iei ceva de pe raft, si nu cumva sa te uiti urat, ca daca e vreun “shmecher” s-ar putea si sa-ti iei una peste ochi. Nu are rost sa povestim cum esti tratat la ghiseele de la posta, finatze publice sau alte servicii publice. Ce ne lipstete cel mai mult in Romania e respectul fata de semenii nostri.

Discutia de mai sus se aplica numai pentru cei care traiesc in orase cat de cat dezvoltate pentru Romania. Dar cei care traiesc in mediul rural? Pe ei nici nu are rost sa-i intrebe careva unde e mai bine, ca ei nici nu stiu unde e America pe harta. Unii dintre acesti oameni sunt privati de drepturi esentiale ale omului. Stiu, stiu...ajung ei cumva prin Spania, Italia, si ne fac tara de ras –dar nu e numai vina lor, ci si a sistemului rigid din Romania, si, ma repet , a lipsei de educatie si a faptului ca habar n-avem cum sa ne purtam intr-o societate dezvoltata.

Bineintels ca nu exista padure fara uscaturi. Si aici sunt foarte multi saraci –de lenesi ce sunt, sunt saraci; spre norocul nostru al imigantilor ca putem sa promovam mult mai usor.

Desi totul e atat de “minunat” aici, exista riscul ca atunci cand mergi pe stada sa primesti un glonte in cap ca nu stiu care a uitat sa-si ia medicamentele. In mod clar asta e tara cu cei mai multi retardati, intarziati mental sau cum ii mai cheama. Si culmea ca toti circula in libertate, pe unde vor, au tot felul de privilegii, iar noi suntem expusi la risc in orice moment. In general, daca ai ghinionul sa fii la locul nepotrivit la momentul nepotrivit –asta e- Ghinion!

Aici sunt si foarte multe oportunitati. Trebuie doar sa lupti putin; obstacole gasesti in orice loc. Totul depinde de tine (numai sa nu te imbolnavesti –ca intram intr-o alta discutie). Totusi, daca vrei, poti!

10 comentarii:

  1. M-am uitat si eu pe blogul asta si mi-o placut ca are umor si ironie. Mai interesant ca multe altele.

    Eh, da nimic nu-i perfect :). Multa lume vad ca se vaicareste de vreme... pai da-o naibii, veniti dintr-o tara unde n-ai unde te muta in alta in care ai toate variantele de clima intre tropical si arctic da va plingeti de clima. N-o avea america multe dar clima are sa-ti bagi si-n fund.
    Iarasi e hilar sa te plingi in America de bere. Da-o naibii, n-am fost in Chicago dar nu cred sa fie mult mai rau ca in alte parti: berea americana e cea mai buna din lume din anumite puncte de vedere. A, aia belgiana e mai buna de fapt da in America e mai diversa. Nu stiu daca stiu sa mai faca alt lucru atit de bine ca berea. Cine spunbe ca Miller, Coors etc sint infecte are mare drepate, dar tocmai a trecut cu vederea 99.9% din beri. Apoi din miile daca nu zeciile de mii de berarii micro, mici, medii si mari te-ai impiedicat in cele mai infecte beri, e o problema. Du-te la microbrewery, o sa gusti un nectar ca o sa scuipi infectia aia de apa chioara Bergenbier la 6 metri. Gasesti beri intre fara alcool si 15% alcool care se serveste in pahar de vin. Toate berile romanesti sint lager chior, un fel de miller ceva mai bun.

    Dona, problema ta este ca traiesti intre romani. Eu cind am venit in America am taiat orice contact cu roamnii... nu in sensul ca i-am evitat activ, ci in sensul ca nu i-am cautat, nu m-am dus la asociatii de romani si biserici. Primii mei colegi de apartament au fost 2 indieni, un japonez, un american si un eritreean (eram 6). N-a fost usor da a fost misto. Abia bungheam engeza cind am venit, abia intelegeam vag ce mi se spune, numai asa am invatat sa silabisesc si eu ceva. Am invatat cite ceva despre culturi noi, foarte interesante. Acum am prieteni de toate neamurile, unii din ei imprastiati prin lume, cu altii ies saptaminal (as iesi mai des ca ei ies, dar is cam strimt cu banii) la beute si mincate, dupa aia mai mergem si la casa unuia, tragem alte baute, bagam un porc afumat la afumatoare. O macheala pe saptamina e cam limita mea ca sa ma tin sanatos.
    Nu ma dau ca exemplu de adaptare, nu sint, primii doi ani a fost greu, abia dupa aia am inceput sa cad la pace cu mine insumi. Apoi m-am mutat din NY chiar cind incepuse sa-mi placa foarte mult... acum stau in San Francisco si e superb, am gasit orasul american care imi place cu adevarat, am gasit un stat foarte misto, numai bun pentru mine. Pretul pe care il platesc nu e chiar mic (50 de mile one way commuting, taxe, preturi, chirii, alea, alea) da merita. Ce sa-i faci totdeauna e un compromis cu nivelul material de viata in locurile bune de trait. Macar m-am linistit, mi-am capatat o tzira de pace interioara, atit cit pot eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ovidiu -Merci de aprecieri.. Sa inteleg ca esti acelasi Ovidiu de pe groups?
    PS: Specialistii zic ca cea mai buna bere din lume e aia ceheasca. Zic si eu.. pina la urma e chestie de gust, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca are dreptate Ovidiu cand spune ca tu pierzi mult limitandu-te la compania romanilor.Stiu ca la serviciu ai colegi de toate natiile dar nu te-am auzit sa ai prieteni altii decat romani.Ar fi foarte interesant pentru tine, cred,sa te imprietenesti cu natii de cele mai exotice si, mai ales cu americani get beget.Sunt sigura ca ar fi un izvor de inspiratie pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici o deghizare, n-am nimerit ceva ca nu mi-a preluat numele.Poate acum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne, cat de fain e sa ai prieteni!Haide, Dona...eshti pe drumul cel bun......daca nu te-am luat eu de nevasta...uite, stau si iti scriu din Romania, dorindu-ti parte de sanatate si noroc ( ca aia de pe Titanic erau sanatosi tun) si daca nu ai caine, poate te vei bucura macr de un copil..... Ca tare-s faini cand sunt mici :p Ubi patria ibi bene...nu trebuie sa cauti doar compania romanilor sau numai pe aceea a altor nationalitati! Cauta oameni! Nu te du ca dementul ala din Into the wild (filmul lui Sean Penn)

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne, Platon, uitasem cit esti de intelept! Asa am sa fac. Cum zici tu sensei! Plecaciuni si sarutari de miini la doamna.

    RăspundețiȘtergere
  7. E Duminica.
    Imi fac siesta.
    Si in timp ce imi savurez o...banana.
    (Imi place gustul ei )
    Cand...plosc....!!!
    Amintiri...!
    Amintiri...?
    Alimetara, Aparatorii Patriei...
    anii '78-80.
    Victorie...am gasit banane, fara coada...
    Fericit, nu mai tin minte ...decat ca erau necoapte.
    (Putini stiu gustul bananelor necoapte...)
    Victorios, atunci...ma intrept catre micuta DONA ( pe atunci ).
    Restul ...sincer ...nu mai stiu...
    Atat.
    Misiune indeplinita.
    Fir-ar al dracului de banane...
    Doamne iarta-ma !
    ...
    Iar voi va tine-ti de ...PROSTII!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu si acuma prefer sa cumpar banane mai necoapte, care imi amintesc de celelalte, despre care spuneti.

    Se coceau in sertarul comodei pe care statea televizorul alb negru la care urmaream Mihaela.

    Ne tinem de prostii pentru ca trebuie sa ne tinem de ceva, ca sa nu cadem in prapastia propriei noastre dedublari.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ei bine, m-a rupt dl.Tactu!De Platon nici nu mai vorbesc. Tu fetita, is buni si romanii la fel cum ma gandesc ca si printre americani o sa gasesti neste specimene ok..Pana una alta hai cu scrisul! La mai mare si te pup.M

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn