marți, 8 decembrie 2009

Crizele

Cite o criza e peste tot. In anumite parti deloc erogene ale lumii e criza de nervi. Uneori e criza de bun-simt. In America e criza de beculetze de pom. Hei, fiecare cu problemele lui!

Criza mea, a beculetzelor adica, imi aminteste de inceputul anilor ’90 cind priveam cu dispret la televizor o demonstratie pasnica pentru protectia unei specii de pisica de munte impotriva amatoarelor de blanuri scumpe. Undeva in Suedia, simt sa precizez. Asta era pe vremea in care stringeam bani cite o saptamina pentru doua napolitane Ulker (invelite in ciocolata).

Acum inteleg mai bine, problemele vin si ele pe categorii. Prioritate mea numarul unu la momentul vorbirii este impodobirea pomului brad cu beculetze. Rosii daca se poate, sa se asorteze cu alea ramase de anul trecut (mda, n-am ajus chiar la nivelul la care sa arunc podoabele de la un an la altul).

Ei bine, zilele astea am trait prima mea criza adevarata americana, primul moment de panica reala ce mi-a amintit de zilele in care alergam din alimentara in alimentara dupa camionul cu banane. Am pus bocancii de munte, am scos de sub nametzi masina de iarna (aia care nu e decapotabila) si am purces din om in om, din supermarket in supermarket, la vinatoare de beculetze. Peste tot am intilnit rafturi semi-goale si priviri uimite, semi-indignate, aliniate la capatul lor. Intr-un final, am compus o asociatie ad-hoc de militare pentru restabilirea ordinii si a adevarului si am intrebat un angajat: dom’le, ce se intimpla? Mai intii alegerile din Ro, acum asta? Din fericire omul era dintr-o categorie aparte, cu IQ-ul mult peste media tuturor capetelor de departament de becuri de Craciun. Cu vocea calda si privirea blinda, omul ne-a linistit pe toti, si-a cerut scuze si ne-a explicat cum anul trecut, daca va mai amintiti, a fost criza, deci oamenii au mai taiat pe ici pe colo din costuri, printre care si la beculetze. Deci, nu prea s-au vindut. Deci, anul asta cind a fost sa se comande la fabrica de becuri colorate, s-a comandat decit ca tot atitea – conform strategiei de la scoala ajutatoare de ajutor de adjunct de aprovizioneur.

Drept pentru care, spre deziluzia e milioane de copii si a mea desigur, a trebuit sa ne multumim cu niste beculetze aproape oribile, albe, in siraguri mici si meschine. Am luat patru legaturi, sa fie. Si bine am facut, ca unul nu a mers. Copacelul meu exotic caruia planuiam sa-i leg la git un sirag de becuri albe s-a declarat pur si simplu jignit, ii va lua probabil o intreaga luna sa se poata obisnui cu grasul ala imbodobit cu bile colorate si becuri rosii si.. albe?!

Oricum, printre alte concluzii trase in urma crizei prin care tocmai am trecut, am remarcat ceva interesant. Consumatorii de beculetze s-au purtat civilizat, n-au dat vina pe comunisti, n-au injurat guvernul, nu l-au balacarit pe Obama ca, vorba aia, nici macar un sirag de beculetze nu e in stare sa asigure pe cap de locuitor. Nu i-au scuipat prin gard pe chinezi, ca doar e si vina lor, ca s-au lenevit si n-au impletit suficiente funii anul asta. Au ridicat din umeri, au scris o nota de mustrare la managerul magazinului, au refolosit ce-a ramas intreg de anul trecut si si-au vazut de viata lor. Pomul de Craciun vine si pleaca, nervii nostri sunt mai importanti.

Ma intreb, o fi criza si la luminarile de Hanukkah?

9 comentarii:

  1. pai `ai de sarbatoresc tanti hanuca sunt precauti! si ei `stie` din timp de alde criza si toanele ei, si au rezerve, pff de parca n-ai stii :))
    eu ma confrunt in schimb cu o criza de gheme...maro si kaki mai exact, ca nu se mai fabrica "donsoara`, ce .. de cand cu criza nu se mai lucreaza ca pe vremuri si deci .. nici nu se mai vopseste firile alea" ... mda, tot criza-i de vina, sarmana :))
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma gandeam ca s-a ras totul de pe rafturi pt. ca americanul constiincios cumpara toate cele pentru Craciun de prin septembrie.

    RăspundețiȘtergere
  3. tre sa ma faci sa inteleg..cand se face bradul? adica se face de acuma?? nu ca as avea unde sa il pun, dar zic asa..ca nu mai inteleg..

    RăspundețiȘtergere
  4. Criza cronica deja (spre diosibiri de asta cu beculetele rosii care este doar acuta)
    este la Eggo waffles by Kellogg careee... se dau cu ratia. RATIA!
    ratie nu catre cumparatorii individuali ci catre magazine. Dar ratie nontheless.
    ...Dintr-o combinatie nefericta de urme de Listeria si uragan distrugateor la fabricile din Atlanta.
    News de prima pagina pe yahoo mai acum cateva saptamani.

    Dar daca stai sa te gandesti la ce si cum si cat sunt niste waffles congelate,
    daca adaugi virtutile beculetelor rosii si pretul jocurilor wii pe piata neagra,
    in ruptura de stoc acum doua Craciunuri
    iti dai seama ca in general crizele sunt foarte evocative,
    au un ce filozofic! Mai ales astea americane :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am o gramada pe care nu le mai folosesc ba am chiar si-un suport de brad. Le vrei tu?

    Am si-o leapsa. Ti-o trimit oricum, vezi tu ce faci cu ea. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu m-am lovit anul asta de criza asta. Exact cand imi propusesem sa-mi decorez cu beculete colorate fiecare geam, am luat plasa. Tu macar ai avut sansa sa mai gasesti albe, eu nici albe n-am mai gasit. (ce-i drept n-am intrat decat in 2 magazine...dar orisicat...):))

    RăspundețiȘtergere
  7. Ruxi -exact despre asta zic! Pentru unii muma pentru altii ciuma. Pai, e corec'? Cit despre gheme.. fiecare cu crizele ei.. bine ca nu te-a lovit aia electorala, ca e mult mai nociva. Cu ghemele se rezolva. Dam mai departe la mos craciun si poate face un pachet si le trimite cu posta;)

    Ionela, aia e bashca, ca ce-a fost s-a cumparat de dinainte de thanksgiving, ca sa citez aceeasi sursa a domnului de la magazin:)

    Mikidos - bradul se face atunci cind simte ficatul tau ca e vremea sa simtza miros de padure si de portocale. In rest, fiecare cu obiceiul sau..

    Rodicutza, oh, oh, nici nu vreau sa a gindesc prin ce trec bietii oameni consumatori de asa ceva.
    Si da, intr-adevar crizele au ceva un chelcheshoz al lor, aproape filozofic..:)

    Inbonobo - io zic sa facem invers, daca ai si becuri si suport, mai bine iti trimit eu un brad. Ei, ce zici?
    Si leapsa? Unde e leapsa??

    Purple rain, here's un tip: am luat un sirag de mai mare dragul de pe net, mai precis de pe amazon. Evident, $2 bucata si $7 shipping, dar ce mai conteaza cind ajung inainte de Craciun? Bafta la shopping! Welcome to my home, ca sa zic asa.. te pun pe lista de citit.. la gura sobei:D

    Tutulor - In spiritul anotimpului va urez la toti: ALOHA!

    RăspundețiȘtergere
  8. leapsa e pe bluogu' mieu, la http://j.mp/leapsa

    sunt de-acord cu bradu', da' sa fie de-adevaratelea, ca de plastic am si eu. da' oricum planui sa fiu la whistler cand o veni muosu..

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa-ti trimit prin DHL niste beculete rosii ???
    Ca...la noi sunt !

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn