sâmbătă, 15 august 2009

La Las Vegas, pe drumul pierzaniei..



Daca as vrea sa apar sus-sus in search-urile lui Google, acum ar fi momentul sa scriu cum la Las Vegas pe strada umbla femeile goale acoperite cu pene roz de flamingo, se dau gratis “cele mai noi poze cu coilul de aur” si la orice colt de strada afli “cum se face o bomba simpla” (numai doua din cele mai interesante cautari cu care cititorii intimplatori au ajuns aici). As putea sa zic ca la Las Vegas banii cresc in pomi, noaptea e ca ziua… si lista ar putea continua.

Adevarul e ca nu gasesti o ciorba de burta in tot orasul la 5 dimineata!

Eh, dar am sa stau pozitiva! Spre deosebire de NY, Las Vegas a fost exact asa cum mi-l imaginam. Asa cum l-am vazut eu cu mintea mea la televizor, in serialul CSI. Asa cum l-au descris cunoscutii si necunscutii. Exact asa cum se lauda.
Las Vegas e poleit cu aur de 14k. Cu bani, cu cocktailuri colorate cu gust de colorant vindute in pahare de plastic spectaculoase, cu margele de sticla si cioburi de oglinda, cu “afara-I vopsit gardul, inauntru leopardul”. Cu bogati si pirliti la aceeasi masa. Cu reconstituiri ale canalelor venetiene si landmark-uri pariziene, vulcani care erup in zgomot de tobe o data pe ora sau corabii de pirati galagiosi la fiecare fara 5. Plus fintina de la Bellagio, un dans fluid si elegant de ape la fiecare jumatate de ora. Si totusi mi-a mai placut ceva, un aer onest care te priveste in ochi, ridica din umeri si zice: hei, noi doar vrem sa va luam banii si sa dam in schimb un vis. Noi nu facem arta, numai business.

Am coborit din avion si am trecut pe linga primele slots machines (alea de tragi de maneta si daca iti ies trei lamii cistigi un pun de maruntis) montate chiar in terminal, sa nu care cumva sa-ti fi ramas prin fundul buzunarului una-doua monezi pe care nu le-ai cheltuit. Apoi mi-a scazut brusc tensiunea linga un automat de bauturi racoritoare cind am vazut cit costa o apa plata. Si nu vin de la munte, ci dintr-un oras mare si nu neaparat ieftin. Iar cind, la toaleta, am am vazut un cos de gunoi special, hazarduos, pentru seringi de unica folosinta.. folosite, mi-a scapat printre dinti un “Geez, iar am nimerit la Woodstock?!”

Hotelul? Hmm.. Am studiat la scoala despre hotelurile-cazinouri din Vegas. Fiindca acolo s-a inventat marketingul si nu exista niciun business care sa-l foloseasca la un asemenea nivel de detaliu. (Ceea ce mi-a taiat complet orice avint cit de firav de a juca.) Opere de arta, hotelurile sunt gindite si create in asa fel incit nici macar din greseala sa nu ajungi vreodata afara. Fiindca o data afara pe strip (Strada Mare, acolo unde se petrece 99% din actiune) te-au pierdut altui stabiliment imbracat in alte costume dar identic ca strategie. Atitea luminite colorate si clipocinde, tentatii si minuni te vor imbia in alta locatie in mai putin de 5 minute. Asta si pentru ca racoarea placuta, impreuna cu tavanurile care imita cerul (vesnic dimineata), nu lasa sa transpara nimic din cele peste 40 grade Celsius de afara. Pai suntem in desert, orisicit! Pe multiple etaje si kilometri patrati se intind magazine, restaurante, baruri, cluburi, piscine, hotelul in sine si in mijlocul tuturor, imposibil de evitat, cazinoul. Toate drumurile se infunda acolo. Masini de scos cash oriunde intorci capul. La fel cu fete imbracat sumar alunecind pe covorul gros printre clienti cu tavile pline de alcool (cit timp joci bei gratis).
Am respirat un aer diferit doar pentru citeva ore intr-una din zile cind am zburat cu avionul peste Marile Canioane. Am indurat soarele de sfirsit de iulie la marginea prapastiei, am dat mina cu indienii indigeni, ne-am pozat fetzele noastre de turisti pantofari (caci cine sa se gindeasca sa-si ia adidasi de acasa) si ne-am intors din desert bucurosi sa ne ascundem in aerul conditionat parfumat si la umbra umbrelutei de la cockail.

Bottom line, Vegas nu e pentru turistii de muzee, amatorii de arta sau conversatie aleasa la o ceasca de ceai ci mai mult pentru colectionarii de curiozitati mainstream. Vegas e atunci cind poti sa iei lucrurile asa cum sunt, sa poti pierde numai cit iti permiti ca apoi sa te ridici de la masa si sa bei o bere cu niste prieteni. Vegas e acolo unde poti sa te casatoresti intr-o ora, pe podul peste canalul venetian, sub privirile celorlalti turisti. Si, desigur, martorii: Marilyn si Elvis.
La Vegas se poate orice, mai ales daca pierzi suficienti bani in cazino incit sa atragi atentia.

10 comentarii:

  1. Imi plac pozele foarte mult. Nu ai luat in considerare flickr-ul deloc?

    Vegas... Din cand in cand, sau cel putin o data in viata, e de vazut si trait experienta. E ca o vizita pe o alta planeta sau intr-o viata paralela.

    Ciorba de burta nu, dar steak & eggs gasesti 24/24. Cu vreo $5 or so. :D
    Sau rib roast cu $10-15.

    Chiar n-ai jucat deloc? deloc-deloc?

    RăspundețiȘtergere
  2. ai uitat sa zici ca chiar sint baruri cu femei goale si probabil si pene, n-am bagat de seama)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da trebuie vazut si daca mai mergi pina la Sedona si Marele Canion e numai bine dar asta e problema de timpul avut la dipozitie.
    Chiar daca nu esti amator de jocuri merita sa vezi sa mergi cu monoraiul
    oricum sunt zeci de alte activitati
    spectacole

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am fost la Las Vegas si, mai grav, nu am fost niciodata in vreun cazino :)
    Cred ca Las Vegas este simpatic de urat :), din cate scrii tu aici!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Lola - Ba am jucat cuponul ala de $50 care a venit gratis si promotional la pachet cu cheile de la camera. Am cistigat $27:).

    @ Americanul - am ratat femeile goale cu pene!!!! Dar sunt convinsa ca ele exista..

    @onosan - cind ma mai duc data viitoare, ma duc si cu monoraiul, promitz!

    @to-morrow - curat simpatic de urit, exact asa e!

    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai vazut filmul "Fear and Loathing in Las Vegas?".
    Cand am citit fragmentul "am vazut un cos de gunoi special, hazarduos, pentru seringi de unica folosinta" m-am gandit imediat la filmul acela.

    RăspundețiȘtergere
  7. findbrazil - n-am vazut dar m-ai facut curioasa.. pun pe lista de "must see":) merci!

    RăspundețiȘtergere
  8. da si eu la fel...neaparat must see...ms mult de tot pt aceast review; cam cat a costat asa in mare cat ai stat prin Vegas? (sa stiu la ce ma incumet) :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Admin - daca e sa dau un estimate as zice ca in 2 ar costa ~$1,000 pentru 5-6 zile, plus avion si hotel (care nu e foarte scump, depinde de vrei). Distractie placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ms mult de raspuns...Deja mi-am strans ceva pentru vara asta, si ma gandeam sa plec cu un prieten din Bucuresti (cred ca e mai scumpa de aici plecarea pana acolo)
    Sper sa nu-mi pierd capul pe acolo :))

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn