duminică, 10 mai 2009

Stand-Up Comedy

Simbata seara in cartier. Ce-i de facut? Pai, fiindca e prea frig sa facem un gratar pe terasa, cineva propune Stand-up comedy. Zis si facut! Stand-up comedy e pentru americani ceea ce noi numim shushe la Teatrul de Vara din Mamaia. Fenomenul este -cel putin pentru noi- reprezentat de Seinfeld (printre multi altii, multi mult mai celebri) de partea americana si Stela & Arsinel de partea romaneasca. Calitatea spectacolelor, a spectatorilor, precum si asteptarile lor, difera usor, la pas cu preturile afisate. Evident, ca in multe locuri se aplica regula 90/10: noua din zece rid la orice, ca doar au platit bilet. Si, evident, unul din zece face banii. Dar, in mare, cam aceleasi standarde ca la Teatrul de Vara.
Unde se poate vinde mult la multi, deci miroase rau a bani, cineva trebuie sa isi ia responsabilitatea, la nivel national, global si televizat. Comedy Central, canal tv, si-a luat inima in dinti si a scuturat de praf genul, usor plictisit de aceleasi glume sociale, rasiale si desigur, sexuale (aleluia si slava domnului ca exista glume pe baza de sex, ca altfel multi glumetzi ar muri de foame).
Dar, ma rog, nu asta e scopul vizitei ci doar vroiam sa va introduc in context. Am plecat frumos catre mall, intr-o racoroasa seara de aprilie. Ascuns intr-un subsol pe care nu stiu cum de nu l-am dibuit eu pina acum, se afla sala de spectactol, gazduind show-ul numit Improv. Mda, Improv de la improvizatie e un fel de turneu-campionat unde participa indivizi mai mult sau mai putin glumetzi, mai mult sau mai putin cunoscuti. Predictibil, numele principal pe afis e precedat de alte doua nume mai putin cunoscute. Doi baieti care sa care care valizele vedetei, sa faca probele de sunet si sa incalzeasca publicul. Desigur, nu la modul propriu.
Am ajuns frumos in hruba cu pricina, ne-am luat cite o bere sau, dupa preferinta, alte licori adapostite sub umbrelute colorate si ne-am asezat la masuta repartizata de chelnarita. Sala de spectacol arata asa cum se poate observa in orice film american. Ca o sala de restaurant cu o scena mica in mijloc. Multe mese ocupate de grobieni, cu fruntea ingusta cit lama de cutit, din categoria care gilgie si grohaie satisfacuti dar discret la glume decoltate. Altfel, blajini sub privirile scrutatoare ale nevestelor platinate cu mustata si sprincene negre. Exagerez pe ici pe colo...
Prima palma peste ceafa am luat-o de la chelnarita care ne-a informat imediat dupa virgula care urmeaza lui bunaziua ca e obligatoriu sa consumam cel putin doua chestii de pe meniu. Adica, doua unitati de lichide, doua farfurii de solide sau cele doua categorii in orice combinatie. Eu, senina dar indignata, zic adica nu ajunge ca am platit belet trebuie sa indes in stomac si produsele bucatariei proprii? Yeaap, zice scurt don'soara. Buun, zic, amintindu-mi de localul (altfel mult mai reprezentativ pentru cultura americana), unde e complect interzis sa comanzi doua pahare de alcool in acelasi timp. Mai aduceti un paharel cu umbreluta sa tina umbra sticlutzei mele de bere, sa nu se incalzeasca mititica in atmosfera incendiara creata de artisti.
Partea mai proasta e ca, pe cind tocmai gustam al doilea drink, s-a aprins lumina, s-a mai ris o data de final, apoi lumea s-a ridicat si-a iesit brusc. Pai, gindesc cu gura plina, noi mai stam, sa terminam ce-am inceput. Pardon, zice chelnarita, trebuie evacuata sala, ca avem altii la rind, urmatoarea reprezentatie incepe in mai putin de jumatate de ora si trebuie sa -vorba vine- maturam semintele de sub mese. Pai luati paharele si valea, la usa, la bar.
Cit despre comedianti, cum se intimpla de obicei, cei doi caratori de bagaje mi-au parut mult mai simpatici pe cind vedeta era un libidinos, care cum simtea ca ii scapa sala din mina si incep sa caste aia in primele rinduri, mai arunca o gluma porcoasa, unele chiar din categoria 'what the f...'?! Citeva glume bune, niciuna memorabila. Nimic 'improv' dupa parerea mea de desteapta lu' peste.
Dar... se poate spune ca am mai bifat un 'must do' pe ordinea de zi a chestiunilor care trebuie vazute in America! Concluzia? Ne-am luat bilete la Russell Peters in iunie, la teatru, nu la circiuma cu mitocanii. El e indian si mult mai simpatic. “Russell, somebody's gonna get hurt” cu puternic accent indian e de ris, zau!

8 comentarii:

  1. Ha! Niciodata nu mi-am imaginat ca un numar de stand-up comedy poate fi un soi de spectacol la Teatrul de vara :) ! Sper ca la cel din iunie te vei distra cum se cuvine.
    Am vazut (de abia anul trecut), DVD-ul Robin Williams Live on Broadway, stand-up comedy in stare pura, Williams e la fel de scanteietor ca intotdeauna. Pentru o portie de ras, te sfatuiesc sa il incerci, bucati din el sunt postate si pe youtube.
    PS: multam ca ai trecut pe la mine. Tocmai ti-am citit comentariul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista motive pentru care unul din cele mai tari Comedy Clubs din America se numeste the Laugh FACTORY, huh? :))

    Si de la Robin Williams incoace, nici un act de stand-up comedy l-a batut pe cel de la White House Correspondents' Assoc. Intre Wanda Sykes si Obama, who needs a Club?
    E adevarat insa, e BYOB :D

    RăspundețiȘtergere
  3. BYOB e uneori cea mai desteapta varianta! Traiasca inventatorul!

    RăspundețiȘtergere
  4. o veste buna: Robin Williams s-a refacut dupa operatia pe cord si isi va relua turneul de spectacole de comedie, care se numeste "Weapons of Self-Destruction".
    Uite aici
    http://www.robinwilliams.com/index.php?module=news

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum ma uitam pe siteul lui nenea Williams si vazui ca are "concert" chiar de ziua mea la nici o ora de condus de noi (in Norfolk, care va sa zica). SI ma gandesc daca sa iau sau sa nu iau tichete ca de, mai e pana atunci si daca mi se nazare sa-mi fac ziua acasa, la mama mea?! Hm...greu cu bileletele astea luate in avas de nspe luni. Ieri trebuia sa fim la ZZ Top la concert si...probleme la serviciu...mai stai, nu pleca, ca avem treaba multa, lasa concertele si distractia...si am aruncat bunatate de belete la ZZ...Dar chiar e tentant un stand up comedy cu Robin asta, zic eu. Vine si la tine, daca mai vrei sa bei/manaci doua feluri din meniul ala al lor...

    RăspundețiȘtergere
  6. Flavius, daca ti se nazare, asta e, nu cred ca ai de gand sa te pui cu nazareala, nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar de fapt eu venisem sa ii spun Donei ca si daca ar scrie despre un cui ar sti sa o faca in asa fel incat ne-am prapadi de ras, batand lejer la poponetz grozavie de stand-up comedii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Russell Peters rullzzzzzz!!!! la fel si Carlos Mencia, incarca ;)

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn