joi, 15 ianuarie 2009

Starea Vremii in Direct

Nu-mi amintesc sa-mi fi fost frig pina pe la 14 ani. Poate pentru ca n-am trait in Chicago pina de curind? Pentru ca sunt o fire optimista nu pot sa nu ma felicit si pe aceasta cale ca nu mi-am ales calea pribegiei prin cimpurile viscolite ale mai nordicilor prieteni canadieni. No offence! Brr!
Asadar, de vreo saptamina ninge. Cu orice ocazie. Cit se poate, in cantitati americane. Munti uriasi de zapada alba crispy-scirtiitoare se intind cit vezi cu ochii. Ochii pe care daca nu-i misti continuu poti avea surpriza sa iti inghete asa, intr-o mirare, chiar cind gradele Celsius se intilnesc cu cele Fahrenheit! Caci –surpriza- se intilnesc! Cit vezi cu ochii, ca-n povestile cu mindre seceratoare-n (ori treieratoare, ca mereu uit) stralucind in lanurile aurii, ei bine, cam asa au ajuns plugurile cele mai importante vehicule, chiar mai importante decit masina de politie, salvarea si pompierii. Toti ii urmam umili.
Poate a mai fost zapada si anii trecuti dar eu traiam in bula mea neviscolita, de 1 mila diametru, intre serviciu si casa. Anul asta am fost avansata, asa cam cu 2x40 km pe zi de avansata. Ceea ce a insemnat un fel de botez al nametului (or nametelui?!) pe care frumosul Chicago mi l-a aplicat peste ceafa, cu fatza in zapada, ca la un amic bun dar fraier: Donny, did you listen to the dude’s story? Duh!
Drept pentru care starea vremii si mersul traficului au devenit specialitatea mea de baza, pot sa dau meditatii la cele doua materii, chiar si soferilor de limuzina, taxi sau camion. Cel putin pe traseul meu zilnic!
Ei bine, cum merg eu zi de vara pina-n seara, am timp sa maninc o piine, sa beau o cafea mare, sa dezvolt vreo teorie despre viata si femeile la volan, si chiar sa dau legatura in direct in studiourile din Romania, chiar inainte de miezul noptii. Intre aceste activitati observ lucruri, cum ar fi actiunile primariilor celor 3214 de comune/suburbii prin care trec. Cu cit taxele (a se citi impozite!) sunt mai mari, cu atit e mai elegant maturata zapada. Si cam e! Ma si oftic, ca pe astia nu ii ia dom’le pe nepregatite iarna, cum il lua pe Basescu cind era el la Primarie! La primul fulg de nea –atunci cind toti uita subit sa conduca- armate de pluguri sunt lasate libere pe strazi si pina nu construiesc cazemate si usuca strada nu se lasa. M-am si ‘spaimintat intr-o zi vazind aproape venind peste mine, pe sensul celalalt, trei plugurui in formatie, ca pasarile calatoare, maturind cit colo un viscol care altora le-ar lua cel putin 3 luni sa-l dovedeasca. Desigur, trec azi, trec miine si pe unde trec ele ramin cratere cit sa-si faca cuib familii intregi de bursuci. Masina mea n-a mai suferit asa traume fizice si psihice de pe vremea cind mi-am spart ochelarii si conduceam fara… Cind am vazut dezmatul, am pus doua perechi de ochi si am incepul slalom urias, ca in vremurile tineretii mele in care caram Olcitul in spate si din cind in cind il mai salvam de prin gropile localitatii. Desigur, cum am invatat la cursul de Planning & Strategy mi-am facut frumos mintal o harta, cu mini-trasee, pe categorii, nivelul 1, 2, 3 samd. Zis si facut, a mers treaba ca unsa! Exac’ pina am memorat harta! A patra zi am constatat ca se astupasera gropile. Astia-s bat joc de mine! Pai, asa se face treaba, te apuci in toiul iernii sa repari gropile?!? Cind abia imi construisem un plan menit sa functioneze pina la vara!? La noi nu se face asa ceva, cine se crede americanii astia sa strice orinduiala lumii, acum cind tocmai ce ma invatasem??! Tare furioasa am fost pret de vreo 20 de secunde, exact pina n-am mai cazut in groapa de care uitam mereu…
Concluzia e simpla si merita reiterata: iarna nu-i ca vara, asa ca fuck it, dude, let’s go bowling!
Ce ne facem totusi cu toti bursucii ramasi astfel fara adapost?...

12 comentarii:

  1. wow, mi-a placut ;)
    si eu care credeam ca numai in Canada ninge :P
    Bursucii lasa-i la usa. O sa mai slabeasca pana la primavara si vor fugi mai bine din calea masinilor de pe highway. Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Teacher, Teacher! I know, I know! Bursucii pot fi trimisi la Cluuj sa manance varzica! ;) Si este posibil, prin noiembrie sute de bursuci au fost abandonati dezbracati pe strazile din Cluj (damn boc)!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Un roman in Canada - toate bune acolo la Pol? Cald?
    Merci:)

    @ monica - Nota 10! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am scris(scurt tare) si eu inainte sa te citesc de frig...dar cand intru putin mai in profunzimea frigului adevarat...si a posibilei zapezi insotitoare...imi trece si ies afara in tricou si slapi...ca nu as fi singurul imbracat asa la dous'ceva de grade farenheit.
    Deci, la mine NU e frig. Poate daca mai repet asta ma si incalzesc.
    Si zapada cum arata? Ca incep sa o uit. Poate merg eu la ea, ca sa nu aibe cumva ea intentia de a veni la mine.
    Bursucii sa se descurce, ca-i criza. Poate pleaca, saracii, la chinezi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavius, io zic sa vii sa faci o vizita pe la Chicago, acum repede-repede, ca la cum stiu eu vremea pe aici, miine-poimiine se face de plaja!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, un 10 azi, inca unul maine! O voi tine tot asa pana cand voi ajunge in statul de vis sa mi-i trec in carnet! ;)) Planning'n Strategy autohton!?

    RăspundețiȘtergere
  7. Dona, am uitat sa zic ieri: felicitari pentru kilometri in plus ;).

    RăspundețiȘtergere
  8. Donazz, chiar acum cand scriu ninge viscolit in Toronto, temperatura este pe la -10 grade iar eu stau lipit de calorifer si probabil pc-ul nu-l mai inchid pana la primavara ca da si el ceva ceva caldura :))
    Nu mai radeti de mine ca aici s-a mutat cu adevarat Polul Nord. Cel mai probabil de cand s-a miscat axa pamantului :)) Brrrr

    RăspundețiȘtergere
  9. nu poti sa trimiti un bursuc mic la noi? pana trece iarna ti-l cresc, ti-l trimit gras si frumos inapoi:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Merci frumos, Flavius! Nici nu indraznesc sa ma gindesc: la mai mare? (Oare?!)

    Un roman in Canada - io zic sa-ti dai concediu si sa emigrezi in tarile calde pina prin iunie-iulie. Ai grija!

    Mikidos - pun la pachet vreo doi, sa fie, ca poate iti place, poate nu. Nu?

    Monica - planning'n'strategy e bun orice-ar fi! Parerea mea! Tine-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu cel putin nu pot sa-i prind ca as trimite vreo doi bursuci. Dar ia stati asa, daca va trimit vreo cativa sconcsi in Romania va suparati? Muhaha :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Am retusat putin un banc...
    Reporterul canadian merge in Romania pentru a le lua interviuri oamenilor ce tin un sconcs in gura de metrou. Intalneste un batranel:
    - Si cum este sa calatoriti cu sconcsul pe langa dumneavoastra?
    - A, foarte bine! Uneori merge cu mine de la Grozavesti, coboara la Obor! E cam aglomerat, dar ne facem loc!
    - Si nu pute?
    - Pute, pute, dar s-a obisnuit!

    Asa ca, cei cativa sconcsi pot fi trimisi, se obisnuiesc ei! Ii "gazam" si pe la metrou si prin ratb! :D

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn