marți, 20 ianuarie 2009

Haideti sa putem = Yes We Can

Aveam in facultate un coleg-prieten care zicea ca, de fiecare data cind isi pare lui insusi foarte destept, citeste dintr-o carte in care un individ genial care a inventat o teorie isi explica ca pentru idioti revelatia. Treaba pe care el, colegul-amic cu greu a inteles-o, si asta cu creionul in mina.
Well, am luat modeul si de fiecare data cind mi se pare ca sunt desteapta si ce tare sunt ca lucrez in marketing ma uit la un eveniment din politica americana si aproape imi dau lacrimile de admiratie. Am privit investirea noului si celui de-al 44-lea presedinte american cu mare emotie (ca sa nu-i zic invidie) profesionala, in acelasi timp cu aceeasi detasare emotionala cu care m-am uitat la debate-urile televizate din perioada electorala. Cred ca intr-o viata anterioara am lucrat ca marketer pentru campanii electorale.

Sa fi fost dimineata cred, eram abia la a treia cafea cind colegii mei de la tehnic au instalat in cel mai mare birou un proiector conectat la computer conectat la Internet, Internetul insusi emotionat pregatindu-se tot pentru transmisia in direct a Evenimentului Inauguration Day. Mare minune Internetul asta, incep sa ma intreb la ce o folosi oare televizorul.. ca nu-mi amintesc…Ah, da, ca sa se vada Internetul mai maaare!!
Dar revin, conectati la Facebook (?!) care a transmis in direct prin CNN (presupun ca echipa de filmare de la Facebook n-a mai gasit acreditari, bwahaha!), am asistat alaturi de colegii mei americani la momentul istoric, proiectat direct in ceafa unei colege care isi avea biroul exact pe peretele cel mai gol si care se potrivea perfect cu culoarea ciocolatie a lui Barak. Pardon, domnul presedinte Barak!
Asadar, am asistat in premiera la cel mai mindru intre show-urile puse in scena de cei mai mari regizori hollywoodieni, de maestrii realizatori de evenimente si de marketing/advertising guru. Cel mai scump si mai profitabil produs american s-a lansat astazi pe piata, in admiratia citorva milioane de fani prezenti pe gazon si in direct pe toate posturile din lume. Pariez ca cel putin 90% din populatia globului care are acces la un televizor a vazut. L-a vazut pe Black Token (pentru cunoscatori!) rosind incurcat ca a uitat cuvintele la Juramint! Nevasta s-a incruntat un pic si pariez ca in seara asta doarme pe canapea. La Casa Alba, deci orisicit!
In schimb Discursul… Discursul a fost magistral, minte cu nerusinare cel care spune ca macar o lacrima in coltul ochiului n-a avut! Colegii mei si cu mine (cum se spune elegant!) cu rasuflarea taiata am ascultat vrajiti iar in momentul cind doamna cu voce calda dar ferma a cerut ca toti sa se ridice pe membrele inferioare, jur ca ne-am ridicat si noi de pe coltul biroului. Parol!
Discursul a fost asa cum trebuie sa fie unul de presedinte al celei mai influente tari din lume, ba chiar mai bine, cu de toate, cu piine si cu circ, cu lacrimi si indemnuri patriotice. In afara de obisnuita fanfaronada cu “noi, cel mai liber popor din lume (sanchi!)”, ideea principala adresata americanilor mi s-a parut de un bun-simt dumnezeiesc: Get Your Ass to Work!! Asta daca vreti sa mai prindem revelionul urmator!..
Mi-a mai placut felul in care nu s-a dat vina pe dusmanii poporului, pe trecut, pe turcii cotropitori, pe vremea rea, pe tuica si vinul care nu s-au facut. Nici macar pe Bush saracul. A fost pupat pe frunte, multumit frumos pentru atentie (si mai ales pentru cit de bine a dat Barak prin comparatie) si trimis frumusel la el acasa in Texas, departe de orice decizie mai grea decit care pe crac in care picior sa-l imbrac primul?..
Singura dezamagire a fost ca, atunci cind s-a cintat imnul, nimeni, dar absolut nimeni din adunarea mea, nu a pus mina la piept si sa murmure fals Tricolorul! Eu asa as fi facut!
God Bless America! Parerea mea!

11 comentarii:

  1. N-a uitat juramantul, din contra: l-a memorat prea bine :D iar cand Chief Justice a amestecat cuvintele s-a oprit si i-a dat o sansa sa repete varianta corecta. Oh well. Poate se gaseste careva acum sa conteste validitatea juramantului - nu m-ar mira deloc.

    A fost impresionant, pentru mine in mod special marea de lume care s-a dus acolo fara sula-n coaste si fara instructiuni aplauzace. Deh, am si eu sechelele mele :D

    Si mi-a placut tare din ce-ai zis aici, chestia cu aruncatul vinei LOL
    Really funny girl, you :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Discursurile presedintelui Basescu vs. Speech-urile domnului vostru presedinte: HAHAHA
    Fie ca ma doare undeva de bunul mers al acestei tari, fie ca nu simt si nu pricep care sunt interesele ei, in mod cert observ unele diferente! Ce le cauzeaza? Noi, nu!?
    Voi il priviti cu mandrie si emotie pe al vostru, noi il injuram. Si pe buna dreptate!
    In plus, noi oricat ne-am pune fundul la treaba...o sa ne-ascundem fetele dezamagiti de realitate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lola, tenchiu maci! Me likes you toooo! Cindva am sa vin sa-ti fac o vizita, sa bem un ceai in Central Park, asa pe la prinz!

    Monica, asa e, realitatea, oricit ar fi de rea, trebuie luata in piept. Nu salveaza nimeni pe nimeni, fiecare se salveaza pe sine.
    Halleluya!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea, eu te astept, oricum e mai cald la mine vreo 3 grade.:)) BTW, nu vrei sa te muti la NY? Apt de langa mine e de inchiriat :D

    Monica, politica e la fel oriunde in lume. Functioneaza pe aceleasi principii, iar discursurile presedintilor trebuie sa fie mobilizatoare, optimiste. Ti-ar placea sa ai un presedinte care ti-ar spune intr-un discurs "oricat o sa va puneti fundul la treaba, o sa va ascundeti fetele in dezamagiri!"? Nu ti-ar face bine, nu? Si-atunci, te intreb eu, tu/voi de ce va spuneti singuri asta? Caci de multe ori in viata capeti ceea ce te astepti. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca din carte lucreaza baietii pentru Obama. Meseriasii meseriasilor...probabil cea mai reusita campanie de marketing din toate timpurile? Si au dus-o pana la capat...Si ce, nu ai vazut cat de roz este totul pe afara incepand de ieri?! Inca nu am vazut nici eu, dar nu se stie niciodata...poate e surprinzator tipu' pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar de as fi inzestrata cu talentul cel mare de a vedea binele dincolo de barierele propriei mele ignorante, de a acorda importanta binemeritata acelor lucruri pe langa care trec zilnic, dar care nu sunt observate, oricum, aici este foarte dificil de fructificat talentul de a vedea cu alti ochi soarele ce rasare si pe strada mea. Unii au ales cealalta cale! Visez sa o urmez si eu!;)
    Cam asa am gasit raspunsul la intrebarea ce mi-a fost adresata: nu visam la un trai rau, ci suntem realisti; nu ne-o spunem singuri, observam! Spre exemplu, eu nu visez ca dupa 294 de salarii necheltuite sa-mi pot lua o casa...

    RăspundețiȘtergere
  7. Monica, fii pozitiva! Lucrurile sunt bune sau rele in functie de cum le vezi tu.
    Vorba americanului: enjoy life!

    ...cum zicea si Lennon: "Life is what happens while you are busy making other plans."

    RăspundețiȘtergere
  8. Lola: nu ma mut la NY ca mi-e bine aici.. daca m-as muta undeva ar fi in Hawaii. Dar poate in alta viata.. cine stie.
    Dar de venit in vizita sigur vin.

    RăspundețiȘtergere
  9. Obama vine pe un mare val de optimism al americanilor, manifestat - culmea - in plina criza economica. Eu cred ca Obama are si carisma dar si echipa buna, inca de cand a fost lansat in cursa electorala.
    Insa nu imi imaginez ca in Romania un indemn de tipul "treceti la munca" ar fi privit cu mare entuziasm. Ca romanu' mioritic, in general, mai bine da vina pe istorie, pe situatii geo-politice etc ca sa justifice lipsa de rezultate si lipsa chefului de a munci serios. In plus, cu lehamite si pesimism - nu prea progresezi... Lucru pe care americanii il stiu - atitudinea asta optimista e excelenta si te mobilizeaza!

    RăspundețiȘtergere
  10. salutare ma poate ajuta cineva cu o adresa de mail sa intreb si eu cateva chesti despre america ... unul dintre voi cu care sa ne trimitem 2-3 mail-uri prin care sa ma lamuresc cu anumite chesti pls , va rog mult de tot. MUltumesc asc si eu un mail la junior4ncs@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  11. Investirea lui Obama la presedintie a fost intr-adevar un eveniment electrizant, in mare parte pentru faptul ca discursul presedintelui este unul cu multa ardoare care iti face pielea de gaina. Am incercat si eu sa scriu un articol atunci insa din pacate nu cred ca am transmis nimic din starea mea de entuziasm. Uneori cuvintele raman mult in urma starilor. Din pacate.

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn