sâmbătă, 4 octombrie 2008

E sau nu e americanii prosti?

Oamenii se impart in doua categorii: cei care impart oamenii in categorii si ceilalti. Care ceilalti?
Cred ca in sufletul fiecaruia oase roade un mic statistician, care din cind in cind - la nevoie – iese la suprafata. Incepe in copilarie cind la masa apreciaza dintr-o privire cine are bucata mai buna. Desigur e mereu altcineva. Apoi masoara diagonala televizorului vecinului, citi bani face masina colegului, cum arata gagica cu care umbla prietenul cel mai bun.
Desigur, in orice analiza statistica avem nevoie de un esantion reprezentativ. Pai, cum cine? Vecinul, prietenul, colegul, ala de pe strada, ala e la televizor, ba chiar si ala din serialele de la televizor, toti astia intra inghesuiti intr-un etalon. In functie de anturaj, tram intr-o tara de timpitzi, smecheri sau intelectuali, de perversi, iliterati ori domni si doamne. Sau soferi de limuzine. Esantionul reprezentativ e smecher daca are gagica mai misto si neaparat un valutist daca are o masina scumpa. Dar mai presus de toate, esantionul reprezentativ e bou daca nu e la fel ca mine.Oricum ar fi el, esantionul reprezentativ trebuie impresionat cumva. Probabil asta e motivul pentru care se simt unii din cind in cind datori sa descopere incintati pina la lesin cum “la noi asta e mai buna”.
Romanii zic ca asta se cheama invidie. Americanii ii spun competitivitate. Eu cred ca invidia si competitivitatea sunt partile pasiva si activa ale aceleasi monede.
Ei, asa cum nevoia de supravietuire tradusa prin foame duce la dezvoltarea unor simturi ca mirosul sau gust, competitivitatea ascute simtul analitico-statistic despre care bolboroseam mai sus.
Coborind din sfera teoretizarii, inca ma iau cu frisoane afirmatii gen: americanii sunt prosti, noi suntem destepti. Americanii sunt fraieri, noi suntem descurcareti. Americanii nu stiu nimic, noi le stim pe toate. Americanii nu stiu unde e Romania, pe cind noi stim.
Mult timp am ezitat sa cred sau nu teoria despre “noi suntem mai destepti macar si doar fiindca suntem europeni”! Am trait aici printre oameni care vorbesc dezacordat, care nu stiu sa scrie, sa citeasca sau sa taie friptura cu cutitul si nu cu furculitza (oh!). Am intilnit personaje cu fruntea lata cit lama de cutit, am avut surpriza ca niciun american pe care-l cunosteam sa nu stie diferenta dintre “propensity” si “proclivity”. Si as fi fost pe cale sa-i dau dreptate polacei mele, din familie cu blazon pe trasura al carei nume de familie se intinde pe 300 de ani, incepe cu baron si contine von. Dar decit ca deunazi am fost la restaurant cu mai noii mei colegi. Care stiu sa manince cu amindoua miinile pe masa, folosind in egala masura cutitul si furculitza. Si care nu zic “she don’t know”. Printre altele.. Si mi-am dat seama ca acolo de unde vin anturajul meu nu cunostea mari retardati, needucati sau inculti nu pentru ca ei nu exista ci pentru ca am avut noroc sa nu calc in ei. Timpitii sunt, asadar, o molima care ataca fara discriminare pe ambele maluri ale oceanului. Pe cind unii stau pe gard si comenteaza la ce face unul si altul, ceilalti isi vad de ale lor, reusind cumva sa supravietuiasca si fara sa stie unde e Romania.
Cred ca in final americanilor nici nu le pasa ce credem noi –astia destepti- despre ei. Platesti? Buun, poti sa fii si chinez, toti sunteti egali bai astia, atita vreme cit va platiti taxele si cumparati la noi in magazine!

13 comentarii:

  1. eu nu zic ca IE prosti sau nu. cred ca nu mai simt nimic o buna parte din ei. cred ca s-au modelat altfel sufleteste..

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi suntem cei mai destepti...ca brazii, cu mucii pe piept. Da, ezact, ei e prosti si noi destepti. Si ce ne mai bucuram acum noi ca ei (noi?) e in groapa...Asa, de destepti ce suntem.
    Si da, daca platesti ei este de acord sa fie prosti. Dar sa ai actele in regula, mama lor de ilegali care le fac muncile de jos. Prostii...
    Chiar, de unde a aparut ideea ca americanii e prosti?! Daca nu te intereseaza ceva, sa insemne ca esti prost?!
    Si americanii e si grasi...

    RăspundețiȘtergere
  3. @flavius - ai pus punctul pe tz: ne bucuram toti ca "ei" sunt in groapa, ca si cum ei si noi n-am si de aceeasi parte a economiei.. ei, well, romanul vede partea plina a paharului intotdeauna: decit de se amarasca de necazul lui, mai bine se bucura de necazul (acelasi!) altuia! Nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe mine ma amuza si ma enerveaza in aceeasi masura prostia de care dau dovada, nu numai romanii ci si altii, cand afirma ca americanii is prosti. Pai daca luam cazul romanului pentru mine e simplu, avem cultura generala (unii dintre noi) dar nu suntem buricul pamantului. Pai imi zicea un fost coleg de fac si bun prieten ca la ei la americani in campusul studentesc noaptea e ca ziua, se invata pe rupte si amfiteatrele is pline permanent. Eu nu zic ca la rromania nu se invata dar hai sa o lasam moale cu lauda de sine ca suntem departe de a fi cei mai destepti din lume...

    RăspundețiȘtergere
  5. La mine e mai simplu de atit. N-am nici o jena sa pun oamenii in categorii pe criterii superficiale. De exemplu iniciul clar ca un roman (fracez whatever) e prost gramada e daca enunta parerea asta ca americanii e prosti.
    Sint 3 categorii de adepti ai ideii asteia pe care le-am gasit eu:
    1. oameni care n-au pasit in viata lor in america. Astia-s cei mai prosti. Si cei mai multi.
    2. oameni care au venit in america pe o perioada scurta de timp. Acolo au vorbit cu citiva amerecani si au fost socati de prostia alora. Aia nu stiau unde e judetul calarasi, cine a fost mihai viteazul si nici nu le plac sarmalele. Ba mai mult, nu sint absolut siguri de marea conspiratie mondiala, au creierii spalati de mass media, n-au vazut zeltergiest sau cum se cheama si nu cred in el si in general par a nu fi in touch cu ultimele teorii vehiculate de persoane competente pe internet cum ca amerecanii n-au ajuns pe luna in intr-un studio din hollywood. Prosti, da-i in ma-sa. Macar astia au scuza ca au cunoscut cit de cit 2-3 amerecani.
    3. oamenii care au stat mai mult in america, dar n-au ajuns nicaieri. In Romania au trait in medii decente iar aici sint la munca de jos, ca deh, asta le era valoarea de fapt. Americanii cu care intra ei in contact intradevar n-au fost la harvard.

    In plus, nici un roman cit de cit inteligent si educat pe care il cunosc eu in america (si-s destui) nu crede timpenia asta.
    Eu cunosc multi americani inteligenti si culti. Trebuie sa recunosc ca e o diferenta intre cultura lor si a romanilor culti. De exemplu in Romania se pune mult accent pe literatura, si unii mai citesc. Dar atit, de exemplu mult mai putini stiu sa cinte la un instrument muzical si au idee despre muzica, cunosc geagrafia si istora altor tari de departe, sau stiu sa recunoasca o pictura sau sa aprecieze arta moderna de exemplu.
    Americanii (aia culti) sint mai putin cu literatura, dar sint mai multi intre ei cu muzica, pictura, d-astea. Probabil e si o chestie de baza materiala, ei au muzee noi nu, ei au piane si tobe si i-au lectii, noi n-avem unde la bloc si nici aprecierea, ei au opera, filarmonica vestite samd.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ultimul paragraf din articolul tau sintetizeaza perfect si cu umor relatia americanului cu lumea. Eu cred (din partea cealalta a Oceanului) ca fiecare american este foarte bun la ce vrea el sa fie foarte bun. Dar foarte bun. Si ma gandesc ca nu foloseste prea mult sa inghiti mecanic o salata compusa din razboaiele lui Stefan cu turcii, Legea lui Pascal, unicitatea baladei Miorita etc - si dupa aceea? Cu ce te pregateste pentru a da piept cu viata si cu economia de piata? Pe cand, daca te concentrezi pe unul-doua aspecte care iti folosesc profesional, si mai citesti si cate o carte extraprofesionala ori cate o publicatie care iti ofera mostre din gandiri destepte... cred ca eviti sa stii "totul si nimic". La partea cu ignoranta americanilor (in opinia romanilor), eu cred ca acelor romani ar trebui sa li se ceara sa numeasca trei state americane impreuna cu capitalele lor. Si atunci ar vedea cum e cu ignoranta :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Amallia - Desigur ca Just a girl STIE cum E americanii, ca doar a fost aici, are o experienta vasta si stie multi americani. Therefore, vorbeste in cunostinta de cauza:D
    Nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. @ dona&amalia - uite, fix ce ziceam! Asta mica e pricinoasa! Fix ca americanii!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Amallia+Ovidiu -copii, va rog nu va certati la mine acasa, plizzz! Suntem toti simpatici si destepti si stim sa scrim si sa citeste. Deci in concluzie, Amalia, am sters comentariul tau vizavi de Ovidiu. Ovidiu, n-am sa postez comentariul tau pentru Amalia. So please shake hands and try not to bite each other out.
    Imi cer scuze ca n-am intervenit mai repede.
    Let's grow up together.

    RăspundețiȘtergere
  10. @to-morrow -Geniala faza cu cele trei state cu capitalele lor. Mereu m-am intrebat: din 10 romani alesi aleator citi or sa-ti spuna ca NY este capitala USA? Desigur glumesc, orice copil stie asta, nu?

    RăspundețiȘtergere
  11. Sintagma ROMANII ZIC devine fumata deja, de cind se abuzeaza de ea. O idee despre asta vedeti la http://adim.astrele.ro/content/view/72/1/

    RăspundețiȘtergere
  12. Hai la joaca! Ce spui de o leapsa a cartilor daruite (sau a celor primite, nu conteaza, leapsa sa fie)? Imi place cum scrii si uite, poate asa mai citesc cate ceva pe aici :)

    RăspundețiȘtergere
  13. @ to-morrow: sorry ca n-am raspuns lepsei tale, din pacate aici nu e locul pentru alt subiect. Poate am sa scriu ceva si despre carti, dar ar trebui sa aiba legatura cu subiectul. Merci de complimente:)
    :D

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn