joi, 19 august 2004

Americanii au auzit de Romania

Ieri am fost vedeta in hotel! Asta pentru ca lipsea Cristina, fiind dusa cu gondola la Las Vegas, in vacanta! Asa o fi si pe lumea ailalta? Unii muncesc de se spetesc si altii se duc la Las Vegas sa se plimbe cu gondola si sa se intilneasca cu Pierce Brosnan pe strada??

Ma rog, fiecare cu portia lui de glorie!

Asadar, ziceam, ieri am fost foarte mindra, poate pentru prima data de cind am venit aici, de faptul ca sunt din Romania!

In pofida a ceea ce credeam noi, ca pe Americani in afara de baseball, golf si basket nu-i mai intereseaza nimic in lumea asta, ei bine, sunt toti cu ochii pe Olimpiada! De la primul pina la ultimul om intilnit in cale, stau cu ochii lipiti de intreceri. Nu stiu cind gasesc timp si chef sa se mai uite si la televizor dar iata ca o fac! Oricum, eu cred ca e un act de cultura, cu ocazia asta au aflat ca exista si tara Grecia cu capitala la Atena..

Dupa cum probabil stiti si vuiesc toate ziarele de acolo, echipa de gimnastica i-a lasat in urma din nou pe Americani si pe rusi.. pina aici, nimic nou sub soare.. Drept pentru care absolut toata lumea din hotel de la primul angajat cu care am dat nas in nas ieri la intrare (adica security-man) pina la ultimul client m-au intrebat daca am vazut ce frumos au facut conationalele mele la Olimpiada! Evident, am dat din cap, modesta, si-am le-am explicat uimita ce lucruri fantastice reusesc astia cu trei lei pe zi in Romania! Si cu ocazia asta mi-am amintit de ziua in care l-am pus jos i-am luat puterea unui client taindu-i sfoara cu care avea legat un pachet cu ..aparatul de ras, pentru ca n-am gasit la indemina nici o foarfeca, nici un cutit, nici un cutter, nimic.. nu s-ar fi gindit niciodata la asta, mi-a zis. Si normal! Noi am invatat sa improvizam, ei cumpara ce le lipseste! Daca iti trebuie o foarfeca, cum sa folosesti un aparat de ras??

Revin, pe CNBC, unde am fazut si eu o parte din trasmisii in direct, Americanii au difuzat un material de vreo 5 minute despre echipa Romaniei, pornind de la scandalul de anul trecut cu gimnastele (pozele cu fetele goale din Japonia, acuzatiile fostelor gimnaste pentru programul mult prea strict, declaratii ale antrenorului) si pina la.. evident, mentionarea Nadiei, ca cea mai mare gimnasta din toate timpurile.. Culmea (de ce culmea??) e ca materialul a fost facut super-profesionist si obiectiv, nu s-a amintit de copiii handicapati si de cersetorii care maninca lebede si nici macar de Ceausescu.. In timpul trasnsmisiilor, comentatorii au avut numai cuvinte de lauda pentru Romania, parerea mea de circotasa si pricinoasa e ca toate se datoreaza faptului ca ei au fost pe locul 2. Nu pot sa-l faci prost pe-al de ti-a luat caimacul? That’s fairness! That’s politically correct!

Deci, iata cum am impartit eu gloria cu gimnastele! Caci toti s-au uitat cu mare atentie la mine, gen “hmm, deci asa arata un exemplar venit din tara Romania.. si vorbeste!”. Mai mult decit atit, am gasit chiar si unul care fusese acolo, si care mi-a explicat mie si colegelor din front desk ca in Romania sunt niste super-specialisti care lucreaza la un institut extraordinar, cunoscut in toata lumea, “Ana Aslan”! Pe doamna nu o cunoaste, nu i-a fost prezentata dar a auzit de la un prieten ca e o doamna distinsa..

E adevarat ca majoritatea celor cu care intru in contact, in afara de colegi, sunt oameni de afaceri, oameni umblati prin lume, majoritatea calatoresc 3-4 zile pe saptamina, inteligenti, informati si destupati. Caci nu toti stiu ca exista un bucata tara numita astfel..

Ce e interesant ca toti sunt uimiti de faptul ca noi studiem limbi straine (adica engleza) in scoala cu toate explicatiile mele cum ca limba romana nu e inca o limba de circulatie internationala si, in plus, din satelit Romania nici nu se vede, deci, ca sa te descurci in viata, iti trebuie si asa ceva!

Concluzia este vizibila in ochii tuturor: ma bucur de o mare admiratie si un oarecare respect din partea tuturor nu numai pentru faptul ca vorbesc (sau ma chinui sa vorbesc) o limba care mi-e straina sau ca am plecat dintr-o tara unde imi sunt toti prietenii si familia dar si pentru ca sunt invatata –ca echipa de gimnastica- sa fac din rahat bici care sa si pocneasca. Si Americanii pun mare pret pe asta!

19 aug 2004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn