marți, 10 august 2004

10 Adevaruri despre America

M-am intrebat de multe ori daca lucrurile pe care le stiam despre America si despre Americani sunt intr-adevar adevarate sau sunt doar rodul imaginatiei sau a unei rea vointe tipic europeana, noi, care suntem de 2000 de ani aici si vin aia care nu-l cunosc nici pe Mihai Viteazu iar pe Burebista il cauta in Legendele Olimpului sa ne invete cum se face popcorn, hamburgar si cico. Puah!

Dupa trei luni de convietuire si adaptare printre Americani –inca nu incerc sa ma dau drept Americanca, desi astia nu stiu diferenta dintre rezident si cetatean- am senzatia ca am inteles cite ceva si incerc sa privesc obiectiv lucrurile fara ingimfare sau umilinta.

Iata citeva din zvonurile care circulau nestingherite printre noi, inainte de a veni aici si care trebuie lamurite intru informarea corecta a mai noilor nostri prieteni cu care tocmai ne-am inhaitat, noi aici si voi acolo cu NATO-ul vostru cu tot:

  1. Americanii sunt obsedati de munca. FALS. Sunt obsedati doar de bani. Si asta nu dintr-un exces de educatie materialista ci pentru ca sunt prea multe tentatii, prea multe lucruri pe care trebuie sa le cumperi, o data ce le-ai cumparat trebuie sa le platesti, o data ce le-ai platit (poate chiar mai repede) apar altele mai noi si mai interesante pe care trebuie ne-a-pa-rat sa le cumperi si-asa mai departe. Altfel, sunt la fel de romani ca si noi, daca ar putea sa stea degeaba, sa curga banul, ar sta. Si cit sunt ei de tari, totusi inca nu au inventat o meserie in care sa fi platit fara sa muncesti. Desi.. poate n-am descoperit-o eu inca?..
  2. Americanii sunt maniaci ai cumparaturilor. ADEVARAT. Cu un singur amendament: mania asta nu se datoreaza neaparat unor campanii promotionale atit de bine facute incit sa nu te poti abtine ci sunt convinsa ca in fiecare suflet de American e ascuns un emigrant mic si traumatizat de vremurile cind nu avea, cind isi lua o pereche de blugi pe an, un palton la cincinal si, daca mostenea vreun bunic chiabur si-o masina pentru restul zilelor. Cu care nu se ducea decit pina la metrou ca n-avea si bani de benzina.
  3. Americanii sunt incuiati si creduli. ADEVARAT SI FALS. In acelasi timp. Am intilnit si oameni bine mobilati si destupati, Americani. Problema e ca sunt educati sa gindeasca altii pentru ei, mereu e cineva care le spune ce sa faca. Nu poti nici sa-ti cumperi ampicilina fara acordul doctorului!.. pentru fiecare problema cit de mica exista cineva “specializat” care iti spune ce sa faci si care poarta numele generic de consilier. De-aia nu stie unul sa schimbe un bec, de-aia habar n-au sa-si organizeze banii, de-aia nu-s in stare sa-si cumpere o masina intr-o viata intreaga, de-aia nu stiu sa se opreasca la un numar de copii pe care sa si-l permita, de-aia stau 30 de ani intr-un singur job, fara sa avanseze. Datorita faptului ca mereu e cineva care le susura in ureche ce sa faca, au incredere oarba in autoritatile oficiale. Steagul American e sfint, politicienii au dreptate, taxele trebuie platite, politia se bucura de un mare respect.. intr-o dulce inconstienta isi dau credit card-ul pe internet linistiti si plini de incredere (e adevarat ca si noi suntem paranoizati, cazuti in extrema ailalta!), nu-si numara restul la magazin, nu-si verifica facturile si pleaca fericiti sa serveasca patria in razboaie fara sens.
  4. Moartea si taxele sunt absolut sigure. FALS. La moarte se lucreaza demult iar chestia cu taxele sunt convinsa ca e tot un slogan comunist. Nici un American obisnuit nu-si pune problema sa se puna cu fiscul. Totusi America e probabil tara cu cei mai multi emigranti ilegali, ceea ce inseamna munca la negru, ceea ce inseamna bani negri, adica “no taxes”. QED!
  5. Americanii nu au gust. ADEVARAT. Dar au bani. Cu care cumpara specialisti care ii consiliaza. Posibil sa fiu eu traumatizata dupa experienta nefericita de la Muzeul de Arta Contemporana, unde pentru pretul de 10$ de caciula nu am gasit absolut nimic interesant de vazut din minunatele “obiecte de arta contemporana” expuse. Nimic demn de mentionat sau de pozat. Ah, in afara de panorama vizibila prin geamurile imense de sticla. Nu mai vorbesc de bere. Nimic nu e mai prost decit berea Americana, light, dupa care toti sunt innebuniti.
  6. Americanii au cele mai bune sosele. FALS. Nu inteleg pur si simplu cum, cu tot cultul pe care-l au pentru masini, nu dau doi bani pe drumuri. Pentru ca strazile sunt exact ca in Romania cu singura diferenta ca gropile nu sunt chiar hauri. De la cea din urma straduta pina la cea mai tare autostrada, iti zguduie creierii si sufletul si bucsele. Mie mi se rupe inima, Americanii n-au nici o treaba! Drept pentru care nici nu se omoara sa le repare iar cind se apuca, trec luni de zile pina le termina.
  7. Americanii sunt obsedati de boli, germeni si orice de acelasi gen. ADEVARAT. Dezinfecteaza totul pe unde trec si cauta sa manince cit mai sanatos. Cel putin teoretic! De fapt, tot la Mcdonalds maninca (iar McDo din Romania sunt restaurante de lux fata de cele de-aici). Zilele trecute o colega mi-a admirat un inel pe care l-am gasit in masina unui prieten. Cind i-am zis de unde-l am m-a intrebat: “L-ai dezinfectat?” Am ramas muta, desigur. Daca-i spun ca maninc fructe nespalate, ca fac posta o sticla de bere si ca mincam de pe jos cind eram mica cred ca nu mai sta linga mine.
  8. Americanii nu sunt rasisti. FALS. Negrii se uita urit la albi, albii la negri, toti se uita urit la mexicani si portoricani, indienii nu se uita decit unii la altii iar chinezii merg pe sub presuri si nu intelegi nimic din ce spun deci nu stim ce cred despre ceilalti. Majoritatea au cartiere separate si nu se amesteca intre ei. La negri, in partea de sud a Chicago-ului, nu am calcat vreodata si nici n-am de gind, tinind cont de sfaturile parintesti ale prietenilor sa nu opresc masina decit daca e absolut necesar. Daca totusi opresti, pastrezi distanta fata de cel din fata ca, la o adica, sa poti fugi. In companii, majoritatea din virful ierarhiilor sunt albi. Negri ajung foarte putini undeva la mijloc. Iar munca de jos o fac restul. In rest, isi zimbesc frumos unul altuia, fac schimb de amabilitati si sunt numai zimbet, lapte si miere.
  9. Americanii sunt sportivi. ADEVARAT. Americanii sunt grasi. ADEVARAT. Firmele de articole sportive fac vinzari uriase, fiecare are acasa un abonament la sala (cu antrenor cu tot costa pina la 400$ pe luna), cel putin o bicicleta, o pereche de role si-un set de mingii. La orice ora din zi si din noapte vezi cite unul alergind de nebun, cu aparatura din dotare pe pistele de jogging (da, exista si asa ceva pe anumite trotuare!), roiuri de biciclisti de toate virstele si culorile si meciuri de baseball organizate pe oriunde creste iarba. Si totusi sunt multi grasi. Masurile la haine se intind pina la 18 iar eu care nu sunt vreo silfida port abia 5!
  10. Americanii sunt obsedati de procese. ADEVARAT. Celebrele procese cu cafeaua de la McDonalds sau cu timpitul care a cistigat milioane ca alunecat pe podeaua uda in magazin nu sunt povesti. Cred ca exista in nomenclatorul de meserii si una de procesoman profesionist. Toate firmele sunt obsedate sa nu carecumva sa te ranesti la locul de munca, sa nu te consideri cumva discriminat, agresat (sexual sau oricum altfel), sa nu te otravesti cu ambalajul de la mincare (scrie pe ambalaj ca nu se maninca decit continutul!!), sa nu te spinzuri cu siretul de la jaluzele, sa nu te curentezi cu prelungitorul si, Doamne fereste, sa nu aluneci pe podeaua uda!!

10 aug 2004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn