marți, 26 aprilie 2011

Niste sfaturi necerute

Fiindca am un caracter mizerabil si nu ma pot dezbara de prostul obicei de a da sfaturi mai ales celor care nu intreaba, simt ca am sa fac pojar din nou daca nu va ajut sa treceti strada, vreti nu vreti.

Pentru cei mai saracutzi la tartacutza, tin sa precizez ca impartasesc opinii personale, nu manuale de emigrare aprobate de Ministerul Invatamintului. Si cum totul e bazat pe experienta personala, ei bine, parerile mele sunt subiective. Asta e, om sunt!

Careva’zica, daca simti ca supravietuirea neamului tine de o schimbare permanenta de aer, daca nu mai suporti prostia in limba romana si preferi alte limbi, daca te-au dat parintii afara din casa sau te cauta politia, daca vrei sa faci o schimbare majora in viata si schimbarea culorii parului nu te mai satisface, sau daca ti-a cazut pur si simplu in poala o pleasca, inseamna ca ti-a crescut un emigrant mic undeva pe sub piele si trebuie sa te scarpini. Sau sa-i dai ascultare..

In orice caz, inainte te a te sui in avion, trage aer in piept, numara pina la 100 din trei in trei si citeste mai jos.

Sfaturile unui imigrant catre fratii ei:

1. Uita toate ideile preconcepute pe care ti le susura in urechi audienta: americanii sunt prosti, America e cea mai tare tara din lume, baseball-ul e o timpenie, toti negrii cinta, oricine poate ajunge presedinte in 5 ani, etc. Cele mai bune idei preconcepute sunt alea pe care singur ti le bagi in cap, la fatza locului.

2. Prefa-te ca nu ai asteptari. Orice ti-ai imagina, nu-i adevarat. Ori e doar pe jumatate adevarat. Nu umbla ciinii cu cash in gura, nu te impusca pe strada chiar asa oriunde, nu se varsa petrol in mare chiar in fiecare zi si nu, palariile de cowboy nu mai sunt la moda.

3. Pregateste-te sa fii singur pe lume. Cel putin o perioada. Si, ca element pozitiv – bucura-te de liniste si de faptul ca nu iti masoara nimeni dumicatii, pasii si realizarile.

4. Nu astepta ajutor de la nimeni. Ajutorul e un “nice to have” pe care il tratezi discret ca un jurnalist serios: verifica informatia din trei surse. Printr-o ironie a sortii cei mai neinformati sunt si cei mai voiosi sa te ajute.

5. Vino cu un plan pe termen lung si fara pretentii pentru primii ani. Pune deoparte niste atitudine pozitiva, incredere in tine si rezistenta psihica la timpitii blocati in vreun sistem rigid.

6. Desi americanii au un stomac prietenos cu imigrantii, nu te astepta sa fii altceva decit un imigrant, si asta toata viata. Un imigrant simpatic, exotic, cu un accent cute.

7. Iesi din zona de comfort, nu lucra la romani. Mai ales daca vrei si altceva in afara de o casa cu pajiste in fund, un gratar imens cu cefe de porc sfiriinde, doua masini de fitze si invidia prietenilor cu unghia in forma de solnita care vorbesc cu scobitoarea intre dinti.

8. Stringe din dinti si aminteste-ti ca ai plapuma scurta. Cel putin in primul an suporti roommates, mirosul imputzit de mincare de la vecinul indian, o masina care rasufla greu la curbe si mobila de la Ikea (sau de la vecinul care se muta si nu-i incap toate troacele in duba).

9. Construieste-ti o alta istorie – credit history, experienta de munca, experienta de viata. Cind sistemul nu te cunoaste, nu te baga in seama. Dovada e ca niciun american nu stie cine e Stefan cel Mare.

10. Invata. Invata engleza. Invata istorie. Invata obiceiuri, legi, reguli. Nu poti sa joci popa prostu daca nu stii regulile.

Tu ce parere ai? Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit?

8 comentarii:

  1. Inainte de a veni in America am citit o gramada despre ceea ce se intampla aici, inclusiv blogul tau (care a fost o sursa de informatii fantastica mai ales pentru ca urma sa venim aproape).

    Experientele tale povestite aici ne-au ajutat foarte mult, stiam ca sunt realiste (fusesem deja pe-aici in vacanta) si stiam ca trebuie sa tinem cont de ele.

    Noi iti multumim pentru tot ce ai scris aici de-a lungul timpului.

    Cel mai bun sfat primit a fost sa uitam ce eram in Romania si sa ne reconstruim aici. Ne-a facut sa privim foarte realist viata pe care urma sa o incepem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nr 10 este cel mai important sfat.
    Imi place blogul tau.Nu l-am terminat de citit in intregime,am ajuns la 2007:)
    Fiecare om are o experienta diferita in USA.Depinde de felul cum analizezi lucrurile,cum ai perspectiva,si uneori mai depinde si de noroc.Oricum poti sa asculti povestea a mii de imigranti, a ta o sa fie altfel...asta e sigur.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu n-am primit sfaturi, poate de-aia sunt asa darnica sa le dau pe-ale mele :D
    Si astfel am invatat ca mai nimeni nu asculta de sfaturi, dar e bine sa le dai ca sa ai eventual oportunitatea sa zici "I told you so".
    Altfel, probabil ca stii ca-s de acord cu sfaturile tale. Poate as adauga - nu mai compara totul cu Romania (astia fac asa, noi faceam altfel) - cred este pet peeve-ul meu cu noii imigranti, n-am habar de ce ma scoate asa tare din sarite :) Chiar ieri am auzit-o de la un nou-renascut si chiar spusa mai in gluma tot m-a zgariat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Roberta - ma bucur mult ca am fost de ajutor, chiar ma bucur! Poate ajungem sa ne si cunoastem ca prea stam aproape una de cealalta!

    Andreea - cuvintele tale merita puse ca motto la blogul asta.. prea multi nu inteleg ca ce scriu e o experienta personala si ca nu pretind ca ceea ce vad e adevarul absolut. Ala nici nu exista..

    Lola - my love! Ai dreptate, ce sa zic.. si da, am uitat de asta.. intr-adevar, comparatiile nu fac niciun sens..

    RăspundețiȘtergere
  5. Fain. As mai adauga:
    1. Aproape totul se poate rezolva online in America. Nu pierde timpul si banii pe la cozi.
    2. In loc sa ceri sfaturi la romani "veterani", mai bine google it. Americanii au bunul obicei de a pune pe internet experiente si pareri, reviews, rants and raves despre aproape orice. Tot ce vrei sa faci/cumperi, cineva a facut/cumparat deja si a postat pe net despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Donna chiar mi-ar placea sa ne vedem, am trait virtual alaturi de tine o gramada de lucruri si chiar suntem prea aproape sa nu ne vedem. Este foarte probabil ca la sfarsitul lui Iunie o prietena a mea sa vina in vizita si sa ne plimbam o zi prin Chicago asa ca poate organizam ceva. Prietena mea locuieste in California acum dar ne-am cunoscut in Romania.

    dmstangu... :) Nu chiar tot ce vrei sa cumperi are review dar aproape tot. Mi s-a intamplat si sa nu fie pe net absolut nimic despre produse pe care as fi vrut sa le cumpar. Sincer, eu cred ca pentru noii emigranti e un lucru bun sa mearga la cozi, sa intre in contact direct cat mai mult cu lumea din jur mai ales tunci cand limba engleza pe care o vorbesc mai are si puncte slabe plus ca in primele saptamani aici parca vrei sa incepi sa cunosti oameni, vrei sa vezi cum sunt, vrei sa inveti cum fac ei anumite lucruri.

    A.... si un lucru care pe noi ne-a ajutat fantastic in practica limbii engleze din America a fost un televizor cu subtitrare (subtitreaza tot chiar si reclamele) pentru ca ajuta fantastic sa inveti pronuntia lor si sa legi scrisul de vorbit mai bine. Asta pentru categoria sfaturi de dat.

    RăspundețiȘtergere
  7. America nu-i ca România... precum iarna nu-i ca vara.

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn