miercuri, 29 septembrie 2010

Omul sfinteste locul

Din cind in cind cite un om de bine simte nevoia de a-mi atrage atentia asupra unui eseu scris de vreunul sau altul care imprastie opere necunoscute in spam-uri pe Internet. Tema e mereu aceeasi, ca si cuvintele, numai dramul de talent in a le pune impreuna are grade diferite. Se filozofeaza pe marginea parasirii tarinei natale, a patriei, a pamintului muma etc. In mare, textul transpira o scuza mare de tipar fata de cei ramasi dincolo, cu care nu mai ai un limbaj comun si care oricum te dispretuiesc fiindca nu te mai inteleg - desi vorbesti aceeasi limba functionezi dupa un sistem de referinta in care ei nu mai exista. Explicatiile vin dintr-un repertoriu larg: de la nu ma merita pina la n-am avut incotro, am fost gonit. Regardless, apar cuvinte mari cum sunt “tarina strabunilor”, “tara natala” sau “patria (pe) care nu ti-o alegi”. Melancolia o poti citi pina in fundul paginii virtuale si iti vine a te intreba de ce nu te intorci maica, huh, de ce atita suferinta? Apoi imi amintesc un citat celebru dintr-un serial tv: Oh, I wish I could but... I don’t want to! De fapt, functionam toti pe principiul “ubi bene ibi patria” si bine mersi am parasi orice fel de tara pentru una mai apetisanta, mai calda, mai organizata, unde sa ni se dea, sa ni se spuna si sa ni se faca. Asta daca am putea iesi din zona de comfort. Caci ce te tine intr-un loc in care nu ti-e bine? Dragostea de patrie, prostia, frica de necunoscut sau lenea? Cind o bate barbatul betiv ii spui sa-si ia picioarele la spinare si sa caute unul mai blind sau ii amintesti de loialitatea timpita pe care in necunostinta de cauza a promis-o?

Omul sfinteste locul sau invers? Daca nu esti la locul pe care il iubesti, il iubesti pe ala la care esti? Sau cauti locul ala unde te simti in pielea ta? Cui datorezi ce? Viata, nervii, singele, primul nascut? Pamintului, patriei, gliei stramosesti, personajului colectiv?

Cine decide ce tara e obligatoriu si civilizat sa iubesti si de ce? Daca ai demisionat din tara ca dintr-un job care nu iti mai vine bine inseamna ca nu-ti iubesti parintii, limba materna, casa mostenire de la strabuni, gropile din asfalt, trasaturile de caracter, politica de mahala si in general trecutul? Sunt intr-adevar toate variabilele astea legate de o singura ecuatie cu solutia unica? Si, mai ales, cine zice ca tara, ca si religia, nu poti sa ti le alegi singur?

De cind s-au inventat avioanele, televiziunea, internetul si Facebook, lumea s-a micsorat, suntem asa aproape unii de altii ca te aud fornaind. Apartinem toti unei lumi mult mai mari decit cartierul in care ne-am nascut. Dar ca sa vezi asta trebuie sa pui piciorul macar o data intr-un aeroport, sa respiri aerul conditionat al altui continent, sa vorbesti alta limba cu alti oameni decit vecinul de palier, sa accepti mincarea altei culturi si asa in general sa intelegi ca “noi am fost primii aici” nu tine loc de carte de vizita si nici de CV/Resume.

Fiecare are patria pe care o merita. Si invers. Si toate astea se schimba in timp real, impreuna cu noi.

17 comentarii:

  1. Te-as pupa pe 'frunce' daca as avea cum!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e motivul pentru care te iert ca scrii rar: ca scrii bine :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu te felicit pentru cum ai scris,dar nu uita ca multi ar pleca miine din"patria muma",dar nu au cum...de ex. daca ar vrea sa vina aici in State cu familia,legal,si nu cistiga la loterie,cum sa faca...?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ionela - hehe:)

    @Anonim - din 10 romani pe care-i cunosc aici, 9 au venit fara acte, fara nimic.. eu sunt printre putinii carora le-a picat in poala, restul s-au chinuit, unii inca se mai chinuie dar majoritatea nu au niciun regret. Depinde mult de cit de departe esti dispus sa mergi (aka cit de mult iti doresti, tu si cei din jur).

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt inca si pe jos si in caruta :-)) Ma nerveaza gropile, incruntarea, tantiile cu permanent de la alimentara si din primarie, plimbatu unei hartii de-a dragul plimbarii si toate cele... da' si sa aud pe careva aici ca isi da cum parerea despre romani... :-)) serios, ma scoate din sarite sa aud americani care n-au avut veci pasaport cum isi dau ei cu parerea despre europa, si mai ales, aia de est :)
    Si cand ii mai si aud vorbind the tigani si cat de cool is ei si cultura lor ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Adevarat cu unele mici amendamente: dispretul e biunivoc, nu numai barbatii betivi bat, patria are pe cei care ii merita!, ... :)))
    Amendamentele astea imi reamintesc bancul:

    O ascultatoare: e adevarat ca ruleaza filmul erotic "Baba i-o da soldatului"?
    Radio Erevan: da, cu unele amendamente; nu e un film erotic ci eroic "Balada soldatului".

    RăspundețiȘtergere
  7. @Adrri - ai dreptate, oamenii sunt oameni peste tot iar birfa n-am inventat-o noi. Cu un singur amendament - se pare ca tiganii stiu sa-si vinda "cultura" mai bine ca noi.. uite ce zice Lola: http://sarbaincaruta.blogspot.com/2010/09/tiganii-care-au-innebunit-ny-ul.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Adrri,
    Multi din americanii aia fara pasaport s-ar putea sa fi calatorit mai mult decat aia ce-au schimbat 10 pasapoarte! Uiti ca pana acum 10-15 ani americanii puteau calatorii oriunde in lume fara pasaport?

    RăspundețiȘtergere
  9. "Caci ce te tine intr-un loc in care nu ti-e bine? Dragostea de patrie, prostia, frica de necunoscut sau lenea?"
    Cine se simte sa raspunda.:))
    PS:un raspuns haois la intrebarea de mai sus''si cu mama ce fac?''-primit de la multi prieteni care nu au curaj sa isi schimbe perspectiva.

    RăspundețiȘtergere
  10. ce vrei sa zici prin "eu sunt printre putinii carora le-a picat in poala..."?

    hi, hi, ai citat din "Friends"

    RăspundețiȘtergere
  11. Radu - zic ca mi-a picat in poala fiindca am venit cu loteria vizelor, la care oricum am participat din intimplare, o singura data.

    Hihi, da, din Friends:D Nota 10 la atentie!!

    RăspundețiȘtergere
  12. As putea sa incep cu laude si aplauze pentru textul care l-ati scris, dar prefer sa va multumesc pentru ca tocmai m-ati ajutat sa realizez acel "ceva" care statea de prea mult timp undeva in subconstient. Cu alte cuvinte voi "demisiona".

    RăspundețiȘtergere
  13. e frumosa insiruirea aceia de cuvinte,dar data viitoare pune mai mult suflet cand vrei sa scrii ceva

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn