luni, 15 martie 2010

De la Marginea Terenului

Cred ca exista undeva foarte aproape de imbobocire nu concept nou: de cetatean al lumii. Unii s-au unit ca fratii intr-o UE, unii mai mult ca altii, ca asa-i in viata, nu suntem chiar toti egali. Americanii, deja inruditi cu tot pamintul, se infratesc acum incet-incet, cu fiecare cutremur, cu aproape toata lumea. Cu unii chiar de bunavoie.

Ideea de mai sus are, evident, o poanta. Ma consider un cetatean al lumii, chiar daca nu ma dau neaparat in vint chiar dupa totii fratii mei. E vorba doar de un sistem de referinta diferit, carora cineva mai elegant i-ar putea spune cultura, cu sensul de obiceiuri, nu de cite carti ai citit. Imi plac micii si zacusca si pizza si sushi insa nu maninc decit la ananghie chestiuni mexicanesti sau indiene. De-aici pornind, o intrega lista de lucruri pe care nu le plac si oameni pe care-i ocolesc.

In aceasta ipostaza si de la inaltimea intelepciunii si modestiei care ma sufoca, ma prefac ca invat cite ceva de la orice domn sau mojic de care ma impiedic in drumul inspre si dinspre serviciu, precum si intre cele doua puncte foarte materiale. Asadar, relatez in direct pentru oamenii care nu le stiu deja pe toate, cum se vad cele doua echipe de aici de la jumatatea terenului, la scuipatul fileului, la mijloc de codru des, yes-yes.

Imagineaza-ti pentru o clipa ca esti american. Asta inseamna ca functionezi in urmatorul sistem de referinta. Te-ai nascut intr-o tara despre care oricine a auzit si are o parere. Cind erai mic mama iti facea pancakes iar tata grilled cheeze. Ca sa te joci cu copii vii, parintii organizau play dates. Mergeai la bunici in Florida si nu puteai sa intri in nicio discoteca din Miami sau sa cumperi alcool de la benzinarie. Vara erai trimis la summer school, ca poate nu ti-a ajuns scoala tot anul. Cind ai implinit 16 ani ti-ai luat carnet si ai preluat masina cea mai jerpelita a familiei. Ai terminat liceul si parintii te-au trimis la college. Ziua mergeai la scoala iar seara si in weekend lucrai la McDo, pentru bani de benzina si iarba. Cind ai implinit 21 de ani ai incetat sa mai bei alcool, ca nu mai avea niciun haz fiindca nu mai era interzis. Dar ti-ai gasit un un job mai banos, de barman. In general visul ta de american, e un inel cu diamante, bani, o nunta ca-n povesti, bani, casa cu piscina la ocean si casa cu jacuzzi la munte. Si ploaie de bani pe muzica de David Guetta. Si bani, desigur. Motiv pentru care te-ai mutat de 3 ori pina la 25 de ani. Apoi o data la 2 ani, cind esti promovat, in alt oras, alta companie. Schimbi casa, masina, prietenii, circiuma din colt, tabieturile. La 30 de ani ai portofelul plin de poze cu cei doi copii care iti confirma statutul, o masina scumpa si un mini-van plin de par de ciine. O data pe an un fotograf profesionist face 100 de felicitari cu fetzele voastre fericite de familie perfecta, felicitari pe care le trimiti mai ales dusmanilor de Craciun. Apoi te muti inapoi in Florida, tot pe coasta de vest, ca e mai liniste. Intre timp ai mari sanse sa nu fi calatorit niciodata dincolo de ocean, sa nu fi citit decit ziare americane si sa nu te fi uitat decit la Dancing with the Stars, sa crezi ca tara ta e cea mai misto si oamenii ei cei mai isteti. Fiindca parintii asa te-au invatat, ti se pare groaznic sa musti din sandviciul altuia, sa-ti imprumuti lucrurile, sa dai un raid cu masina unui coleg, sa imparti o guma de mestecat, sa spui ce gindesti deoarece nu poti sa nu fii complet si perfect politically correct. Intr-o zi devii senil, te muti la casa de batrini, joci bingo cu noii prieteni si lasi intreaga avere Crucii Rosii.That’s All, Folks!

Acum, imagineaza-ti ca esti roman. Te-ai nascut undeva intr-un loc de care n-a auzit nimeni si lumea cu care nu te invecinezi te intreaba mereu de ce tu si prietena ta bulgaroaica nu vorbiti aceeasi limba. Vara te jucai pe asfaltul fierbinte din fata blocului, ori la tara la bunici unde sugeai lapte direct din vaca sau tuica cu furtului din butoi. Mergeai cu parintii la Mamaia si in excursie cu scoala la Minastirea de la Putna. La majorat ti-ai luat degeaba carnet ca nu apucai sa pui mina pe singura masina a familiei, asa ca fumai pe batatorul de la coltul blocului cu prietenii. Si beai bere la jumatate de litru cumparata de la alimentara, unde nu-i pasa nimanui daca esti major au ba. Visul tau era sa stringi bani sa-ti cumperi un Tico, sa te angajezi la banca si sa pleci vara la Nisipurile de aur. La care s-au adaugat mai apoi simbatele in mall la Cotroceni si ploaie de bani pe ritmuri de manele. Fara niciun efort, nu te-ai mutat niciodata mai departe de 3 statii de metrou de parinti si nici n-ai fost mai departe de Budapesta. N-ai citit decit presa locala si nu te-ai uitat decit la Protv. Visezi cu ochii deschisi seara la Dansez pentru tine. Cind erai mic ti s-a spus cum cum te tragi din daci si romani, cum tu ai fost primul aici si cit esti de ciumec fiindca limba ta e o comoara in adincuri ingropata, noi cersim din poarta-n poarta. Cind esti tinar ii urasti pe aia batrini, ca nu te lasa la chef pina dimineata, ca nu iti dau bani de bere si ca iti cer locul in tramvai. Cind devii batrin ii urasti pe toti fiindca nu au mincat salam cu soia si nu stiu ce-i greul. La 50 de ani iti faci cadou un loc de veci pe care il ingrijesti pina mori. Apoi cazi in grija unui copil care te ingroapa cu ultimele economii. The End!

Dar ce zic eu?.. Noi suntem intotdeauna aia destepti care avem dreptate, de oriunde am veni si oricine am fi.

14 comentarii:

  1. Si apoi mai suntem si noi, romanii americanizati, combinand cele doua variante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu fac nici un comentariu la ce ai zis! Doar ca ai scris meserias tare. SI nu zic numa' asa, ca sa ma bag in seama. Chiar este tare ce (si cum) ai spus!
    Felicitari si... sa ne fie de bine in Florida, cand ne retragem la umbra, peste multi ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos ai mai scris si trist! Sper sa mai existe in ambele situatii asa zise istorioare de mijloc, cu semifericire si semioptimism (cel putin...), ceva iesit din tiparul locului. Citind randurile tale, realizez a mia oara ca degeaba spun eu americanului cum gateam in camin in studentie si cum locuiam 4 fete cucuiete in aceeasi camera si cum coceam bananele in ziar cand eram si cum si cum si cum...Degeaba! Am fost copil-tanar roman, acum ma intreb cateodata ce mai sunt?! Dar nici nu cred ca mai conteaza...
    Ana

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari! Cum ar fi sa te retragi la Costinesti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Si in mintea mea acum, suprapunand cele doua sisteme de referinta iti da un rezultat asemanator aluia iesit din soft-ul de preconizat cum va iesi copilul unui cuplu oarecare. Stii tu ce zic, fetita aia blonda si bucalata cu ochi porcini si barba.

    Genial scris, ca de obicei.

    @Costel - nu stiu cum ar fi pentru Dona, dar pentru mine ar fi tragic de incomod. Sau incomod de tragic. Nu ca-mi place Florida.

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-adevar, postul asta a fost copt bine! M-am regasit in cateva fraze...:)) mi-a placut.
    Din experienta mea, nu cred ca s-a vrut sa se sublinieze care situatie e mai buna si care e rea. Fiecare vede ce vrea sa vada, deoarece fiecare caz beneficiaza de diferite conditii de care nu poate scapa si trebuie sa se acomodeze. In concluzie indiferent de ograda in care esti, cea a vecinului nu e mai verde!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma gindeam sa mai adaug cite ceva. De exemplu cind am ajuns in LA si am aruncat cu o piatra in pisica vecinului. Pisica a fugit dupa piatra sa vada daca-i salam...
    Postul e intr-adevar genial.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mersi si senchiu laolalta! Cred ca putem sa ne tragem la pensie oriunde ne permitem. Acum n-as avea tupeul sa imi pun banii pe costinesti ca n-am mai fost acolo de cel putin 15 ani. Nici macar in trecere.

    Cit despre cele descrise mai sus, v-ati prins ca vorbim aici despre acel profil statistic (va mai aduceti aminte acel juma de ou pe cap de locuitor), despre esantionul reprezentativ. Fiecare din noi ne recunoastem mai mult sau mai putin in ambele ipostaze. Zic sa ma explic, nu stiu de ce, ca vad ca s-a inteles oricum...:D Ma scuzati..

    Treaba cu pisica e foarte foarte tare!

    Lola, eu cred ca softul ala era putin virusat. Fetita blonda si bucalata are ochii albastri, pielea alba si seamana un pic cu Claudia Shiffer. Desigur, ii lipseste un dinte si e putin retarda, dar daca tace e foarte frumoasa:).

    Oh, god, it's good to be back!

    RăspundețiȘtergere
  9. De la marginea (era sa zic lumii)...
    Sunt cetatea roman. Locuiesc in Romania si am
    20 de motive pentru a ramâne in România !!!

    1) Pentru că din România poți să pleci, totuși, oricând...Nu te ține nimeni cu forța;
    2) Pentru că aici ceilalți sunt gata să împartă cu tine tot ce au: manelele din mașină, gripa din autobuz și nevasta de acasă;
    3) Pentru că în țara noastră poți să devii doctor în științe doar dacă dovedești că nu ai mai multe cunoștințe decât un elev de gimnaziu;
    4) Pentru ca aici marinarul a ajuns președinte. Îți dai seama unde poți să ajungi ca pompier sau mecanic auto?
    5) Pentru că doar în România sunt mai multe Jepp-uri decât milionari și mai mulți milionari decât firme;
    6) Pentru că doar aici ni se pare firesc să primim fără să oferim ceva în schimb;
    7) Pentru că România e singura țară în care numai dacă privești la cei care muncesc, primești un spor de spectator numit „indemnizație de conducere”;
    8 Pentru că doar aici te poţi bucura în orice clipă de ospitalitatea proverbială a poporului român. De pildă, în trafic toată lumea vrea să-ţi cunoască mama şi să-ţi iubească copiii, morţii şi sfinţii;
    9) Pentru că suntem singurul neam la care „hoțule” este o vorbă de alint;
    10) Pentru că doar aici putem vorbi urât de unguri, bulgari, evrei, olteni, moldoveni, ardeleni, americani... și să fim considerați haioși în același timp;
    11) Pentru că avem cea mai bună shaorma, chiar dacă arabii sint minoritari;
    12) Pentru că aici cineva se poate numi Simona Sensual, fără să fie neapărat actriţă porno;
    13) Pentru ca avem mai multe Silicon Valley, dar nu între două dealuri din California, ci intre doua țâțe din Dorobanți;
    14) Pentru că aici poți să devii șofer, fără să dai vreun examen;
    15) Pentru că numai în România se poate organiza campionatul mondial de 3000 km slalom printre obstacole (căruțe, gropi, câini morți de foame, bețivi morți de beți);
    16) Pentru că pe meleagurile românești zăpada este considerată sfântă, numai pentru că a picat din cer... Odată aşezată pe şosea, o lună de zile nu o mai atinge nimeni;
    17) Pentru că în România se iau pauze înainte de a incepe munca;
    18) Pentru că românii sunt foarte atașați de noțiunea de politețe. Atât de atașați, încât, de pildă, le este foarte greu să dea de la ei un simplu „bună ziua”;
    19) Pentru că doar aici parfumul se cumpară dupa nume, nu după miros;
    20) Pentru că atunci cind toate locurile din iad vor fi ocupate, România va deveni destinația de rezervă. Cei care rămân aici vor fi scutiți de cheltuielile de transport.
    Daca nu-i in spiritul blogului, doamna admnistratoare, sterge-l.

    RăspundețiȘtergere
  10. I would buy the wine myself * coriander-apple, cucumber-melon * is back & unbearably smug * daca as avea o galetusa plina cu zmeura, n-as imparti-o cu nimeni *
    nu-mi mai plac tigarile. imi place doar sa fumez *
    autumn came one day early and MADE ME HAPPY * Tom-Waits-with-a-hangover voice on his it’s-either-poetry-or-suicide lyrics * let’s do something crazy, something absolutely wrong * a sight for sore eyes and a view to kill *
    no, I never miss a beat * I will chew people, but won’t eat them * azi nigel, maine joshua, poimaine marginea terenului* fuckit!

    RăspundețiȘtergere
  11. @windwhisperer - Makes perfect sense!

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos scris, jos palaria! O placere sa iti citesc insemnarile :)

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani zambilico

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn