duminică, 28 martie 2010

American Talcioc

..sau cum se vinde in America o masina in 4 ore.

Talciocul, asa cum il stim noi inca exista si in America. In fiecare simbata si duminica, de primavara pina toamna, oamenii isi arunca-n traista ce le prisosteste prin casa si isi depun comorile la soare pe una-doua masute vintage in zone special amenajate, in principiu parcari. Politia ingradeste zona, dirijeaza circulatia si intervine daca se intimpla ca doi amatori de frumos sa se incaiere pentru un sfesnic ruginit sau un vinil cu BeeGees.

Eu, care sunt din neam de iubitori de talcioc, crescuta in miros de mici printre asa-zisele tarabe de la Vitan, am fost in culmea fericirii cind am cumparat cu $5 primul cuptor cu microunde iar cu $20 primul aspirator american. In timp entusiasmul s-a curbat usor, fiindca pretentiile au crescut nemasurat, direct proportional cu nivelul mediu de viata, pe cind talciocul a ramas la fel ca-n Romania. Asa mi-am dat seama ca original talcioc mi-a ramas mic.

Noroc ca, asa cum spunea un intelept, America e acolo unde gasesti 50 somethings of anything. Asa am descoperit versiunea Talcioc 2.0, desigur online. Spre deosebire de fratele mai in virsta, Craigslist e un loc virtual unde lumea isi scoate la aer tot ce altfel ar arunca. Am ris, am glumit si n-am parasit incinta la citeva chefuri unde s-a discutat, printre altele, cit e eBay de fensi, cool si awesome, pina intr-o zi..

In ziua aceea am realizat ca tocmai ne mutam intr-o saptamina si canapeaua nu se preteaza noului apartament. Am facut poze artistice, cum numai o fata de fotograf amator poate face, pe care le-am postat impreuna cu un mesaj impanat cu tehnici de vinzare invatate pe siturile de CV-uri si.. in doua ore am ramas fara nimic in sufragerie. Ha-ha, am ris atunci, am avut noroc. A mai trecut ceva vreme si citeva miliarde de anunturi pe Craigslist, si intr-o buna zi ne-am gindit ca parca ne-ar trebui spatiul pe care-l ocupa televizorul, fiindca tocmai am cumparat unul nou si n-avem unde sa-l invitam sa ia loc. Din nou am apelat la Craig si, din nou, in doua ore am ramas fara televizor. Omg, am zis, ne aflam la marginea unei gauri negre care inghite orice, oricum si la orice valoare, atita vreme cit straluceste si se prezinta doar un pic sub pretul pietei. Eu, cum ziceam, neam de chilipirgiu, deja incepusem sa adun ca o furnica de prin casa chestii nefolositoare care incurca traficul, sa hranesc monstrul cu ele. Am fost oprita la timp de un om de bine.

Toate bune si frumoase pina intr-o dimineata de vineri cind m-am suit (vorba vine “m-am suit”, duh !) in micutza rosie si-am inghetzat ! Mi-a stat inima cind am vazut crapatura care se ivise in parbriz, nu stiu cum. Direct la spalatorie m-am oprit, unde am lustruit-o prin toate locurile in care nu-mi intra mina prin tabla ruginita. Apoi am dat afara doua aspiratoare de gunoi si o galeata de praf de prin colturi. Pusa la punct, i-am facut ultimele poze artistice si am anuntat online ca o marit, pina nu crapa de tot. N-am apucat sa ma razgindesc fiindca in 10 minute aveam deja doi amatori. Dupa 2 ore alti doi insi se bateau pe ea. Dupa 4 ore era vinduta, la pretul cerut, fara negocieri.

Cred ca am sa fac totusi bocceaua aia cu lucruri nefolositoare de dat.. Intr-o zi cind sunt singura acasa. Devine fun!

13 comentarii:

  1. Esti bestiala! Trebuie sa ma inveti si pe mine trucurile alea de marketer cu experienta. :))

    Singul lucru pe care l-am pus pe Craigslist a fost...Astro (de vreo 3 ori, asa...), cand m-a scos din papuci si am zis ca-l insor. Si dupa vreo cateva minute de la anunt cand mi-o sunat telefonul de prin vreo 4 directii am inceput sa bocesc ca proasta si am mintit printre sughituri ca deja e dat ca mi-am dat seama ca Astro e drac-drac, dar nu ma puteam lipsi de naiba.

    RăspundețiȘtergere
  2. Coool! :)) Parca am fi surori. Hahaha. Si eu am descoperit magia lui Craig si a lui kijiji iar acum 2 veri m-am usurat de toate vechiturile din casa, si asta in timp record. Lumea vinde si cumpara orice. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Speram s-o vad si eu pe mica gargarita.
    Chiar mi-a picat o lacrima pe tastatura, in amintirea ei, din poze.
    Dar am si eu o mica curiozitate...cati dolari ai mai scos din buzunar, ca s-o dai ?
    P.S. Pacat ca mi-am programat si deja platit vacanta in Croatia.
    Tare n-as fi ratat un Craig, sau cum i-o-ti spune!
    Macar de puneai si tu niste poze.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare lucru are cumparatorul lui:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect, orice isi gaseste un amator.. someone's loss, someone else's gain.

    hehe.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai nu zice americanu' ca "gunoiul unuia e comoara altuia"? :)
    Vine vara, how'bout a yard sale? eu vand limonada.

    RăspundețiȘtergere
  7. a yard sale.. hmm.. good idea!!! Mai am un set de frine, o capota nou-noutza, un bumper, o imprimanta, un scanner si lista ar putea continua:)))
    Lola, inteleg ca vii sa ma ajuti cu limonada? Yay!

    RăspundețiȘtergere
  8. nu mai bine va fac eu un platouas din Romanica?! Duamne ce as vinde tot din casa:)) zi cu site=ul ala, nu primeste si niste expati romanasi:)))))

    RăspundețiȘtergere
  9. @Mikados, Craig list e si in Bucuresti:
    http://bucharest.craigslist.org/
    Craig asta i-a terminat pe aia cu anunturile de la ziare. Eu am pus un aragaz vechi gratis pt k imi cerea $15 sa-l ia gunoierii. A venit un profesor american si cu okazia asta i-am plasat si o chiuveta de fonta de multe kg-me.

    RăspundețiȘtergere
  10. pana sa ma prind ca-i pierdere de timp, am vandut junk-ul din casa pe eBay.. dar craigs (si, zic unii kijiji) e mai rapid, gratis si scoate preturi mai mari. go figure!

    RăspundețiȘtergere
  11. Stii ce e America? nici eu

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce mult as vrea sa locuiesc si eu acolo :) foarte frumos , o alta civilizatie.

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn