sâmbătă, 10 octombrie 2009

Juramintul


A fost greu dar am infrint!

Despre finalizarea procesului de incetatenire vorbesc. Da, stiu, am uitat cu totii despre asta, soarele s-a invirtit in jurul meu de citeva ori, oameni au venit si au plecat dinspre si inspre Romania, multa bere a curs pe giturile noastre si multipli porci, pui si alte vegetale au fost sacrificati pe gratarele comunitatii.
Oricum, in caz ca mai intereseaza pe cineva, mi-am infrint fobia de cozi si de functionari la stat si m-am prezentat frumos la juramintul pentru cetatenie (Pentru cine-si mai aminteste, in anale mai exista o experienta similara).

Era o dimineata senina si crispy de august cind mi-am luat liber juma’ de zi de la serviciu si m-am prezentat la judecatoria orasului unde fusesem invitata sa particip la unul din evenimentele cruciale din viata unui om (asa cum prezinta americanii momentul). Ajunsa la Km 0 Chicago, mi-am trecut silfida persoana prin detectoarele de metale grele si foarte grele si, pentru ca n-am facut nicio impresie, am fost lasata mai departe. Liftul m-a dus si m-a tot dus pina am renuntat sa mai numar. Cind am dat de fetze cunoscute – gecile din petice de piele care vorbesc cu accent- m-am oprit. Am ajuns la fix, coada era deja pe terminate, am ocupat un loc in ultimul rind si-am privit in jur. Aceleasi personaje de la magazinele de polaci, ori Walmart: indieni mici si negri cu femei infasurate in cearceafuri, arabi cu turbane si blugi, chinezi cu privirea pierduta, est-europeni cu aer de soferi de taxi sau valutisti, hispanici plictisiti (ca doar ei au fost primii aici!).

Organizarea - fara cusur. Citiva oameni manipulau musafirii prin sala precum piesele de sah, dintre care o tanti polaca (dupa accentul puternic), blonda dar simpatica si foarte “sonora” precum si un nene complet american, cu burta si cravata imprimata cu steagul american. Spre deosebire de experienta anterioara , toata lumea a fost extrem de politicoasa, ba chiar curtenitoare, s-a zimbit mult si chiar s-a ris. Un domn a recitat instructiunile de folosire a evenimentului, precum si a viitoarelor evenimente ce ar rezulta din momentul de fata. A reusit sa spuna fiecare lucru de 3-5 ori, mai intii cu aceleasi cuvinte si apoi cu alte cuvinte, ca nu carecumva cineva sa zica ca n-a auzit, n-a inteles, tocmai ce fosnea o punga in spate etc. Apoi ne-a inminat instructiunile si in scris. Pentru cei care stiu sa citeasca.

Doamna judecatoare a aparut ca din senin la ora fixa, ca un cuc din ceas, a vorbit foarte frumos vreo 7 minute. Apoi , sub supravegherea onoratei instante, ne-am ridicat cu toti in picioare si ne-am jurat pe cruce, mama sau masina cea noua ca o sa fim niste cetateni zelosi si o sa facem si-o sa dregem. Apoi her honor s-a scuzat si-a plecat.

Eh, asa ca mi-am inhatat si eu diploma, sau altfel zis Certificatul de Naturalizare, mi-am facut o poza cu cravata patrioata si m-am grabit catre serviciu. Nimeni la birou nu a sesizat schimbarea. Pentru ei in continuare sunt o fiinta stranie cu un accent dubios care uneori vorbeste la telefon intr-o limba foarte ciudata. Si habar n-are cine-s Red Sox! Halal americanca!

21 de comentarii:

  1. Pai felicitari multiple! Esti cetatean al unei tari la care multi tanjesc. Sa destupi o sampanie astazi.
    Ganduri bune mii si mii iti trimit.

    RăspundețiȘtergere
  2. bravo! (ca habar n-am cum se ureaza la asa ceva)

    RăspundețiȘtergere
  3. to-morrow: sar'na, ca tare esti dragutza:). Am sa destup! Merci frumos..

    AD: merci, ca nici eu nu stiu daca e de bine sau de rau; mergem inainte si-om vedea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitaaaaari! Si n-a varsat nimeni o lacrima, n-a rostit nimeni juramantul cu vocea gatuita?

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari Dona !Semeni cu o scolarita fericita la serbarea de sfarsit de an scolar cind i se inmaneaza premiul I....Acum ca ai terminat si cu scoala si ai si cetatenia americana, sper ca o sa ai mai mult timp sa ne povestesti despre America ! Nu mai lucrezi la Marriott?

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari, Dona! Ti-am citit blog-ul pe nerasuflate si am "suferit" tot asteptand in septembrie sa postezi ceva. Demult aveam eu ganduri "calatoare", dar povestirile tale m-au convins ca se poate sa reusesti, insa trebuie sa mai si incerci.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. No, zic si eu bravo si felicitari si toate alea de bine! Si-pana la urma- ce mai urmeaza dupa cetatenia americana?! Oricum, intotdeuna e bine sa avem un pasaport in plus. Ala romanesc pe cand om vizita Iranul si Israelul (cica daca ai o viza evreica in pasaport arabii te refuza la viza, deh, toleranti) si ala american pentru aproape oriunde, ca sa nu fie probleme de viza.
    Plus ca altfel apelezi la o ambasada americana decat la una mioritica, 'tu-i!
    Red Sox sunt baschetbalistii aia celebri cu sapca cu un Y stilizat, nu?! :)
    Si carvata, do'mle, de unde are ala cravata ca am cautat ca sa duc cadouri zilele astea in Romania si n-am gasit nicicum! Nici macar chiloti cu steagul Americii nu am gasit...

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai sa te mai felicit odata :))

    Iti sta bine americanca, mey. ;)

    @Flavius - ai incercat online? sau nu mai e timp?

    RăspundețiȘtergere
  9. Silfida blogheritsa e americanca in fatsa judecatorului ...
    si a telefonului ba?!:)

    Congrat!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari si sa fie intr-un ceas bun!

    RăspundețiȘtergere
  11. All - merci de congrats si felicitari:) Adevarul ca nu pare vreo mare realizare, nu e ca si cum ar fi facut ceva, vreo sfortare. Cam cum ar fi sa vina cineva la tine sa-ti zica "ta-daaam, mi-am luat cetatenia romana"? Pai.. pentru o groaza de retarzi vine by default precum si alti retarzi o primesc fara sa aibe vreun merit. So, singurul meu merit e ca m-am incapatinat:). Ca s-o parafrazez pe Roxana, trebuie sa incerci ca sa ai sanse sa reusesti. Ca-n bancul cu lozul...

    But anyway, felicitarile, masa si dansul aferente sunt apreciate si acceptate.

    Flavius - data viitoare, da din timp un search pe google "buy tricolor underware". Imposibil sa nu gasesti, si noi si la mina a doua.. In alta ordine de idei, daca inteleg bine, pleci acasa la mama la relache.. then enjoy!!

    Nuclearr - tre sa recunosc ca mintea mea inca se straduieste sa inteleaga mesajele tale incriptate. Mai zi-mi o data: ce cod folosesti?
    :D

    @ mama- nu mai lucrez la Marriott.. demult:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Iti mai zic si eu, inca o data, felicitari, sunt tare mandra de tine!

    Am ras pana mi-au dat lacrimile cand am vazut poza "My People". E reprezentativa :). N-am putut sa ma abtin si sa nu zic ceva...

    @Roxana si All - Vina mi-o asum eu pentru faptul ca Dona n-a mai scris TOATA luna Septembrie :P

    PS(@Dona): Totusi...nu cred ca a fost mama:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga mea dual national, iti doresc sa iti mearga excelent in noua calitate atestata prin certificat, si sa ne intalnim cat mai curand la povesti romano-americane sau americano-romane, ca acum nu mai stiu cum sa spun. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  14. Deci inca un motiv sa mergem la bere. Pardon, ceai fierbinte, ca a venit iarna!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ups!
    Data viitoare, promit sa fie totul (nu)CLEAR !:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Anutza si Amallia - curat sarbatorire se necesita! Orice motiv de chermeza e binevenit, zic! Hai sa decidem...

    nuclearrr- asa sa-i ramina numele

    RăspundețiȘtergere
  17. Felicitari, deie Domnul sa fie intr-un ceas bun !
    ...e ok, abia acum este ok - nu capat de drum ci un nou inceput; pentru tine sunt alte avantaje ... pe colegii tai lasa-i in pace - probabil ca jumatate din ei nu stiu care este capitala statului IL, asa ca ...(red)sox!
    b

    RăspundețiȘtergere
  18. si eu la spartul tirgului, da tot cu felicitarile! :)
    bravo si fotografia e super dragutsa.

    ma gindesc daca sa ma agit si eu pentru nemtseasca, da e cam cu multsi banishori! ho-tsii-ho-tsii! :)

    >:d<

    RăspundețiȘtergere
  19. vio - da-i inainte, ca nu se stie niciodata (cu cetatenia zic). Iar banii... puah, mindria de cetatean e priceless.. zice Mastercard:P

    Anyway, bine ati venit printre noi!

    RăspundețiȘtergere
  20. ba la si mai spartul targului, felicitari si din partea mea. Si eu am jurat credinta reginei de curand si mi-am zis ca nu e mare scofala, dar uite ca recent, cand am calatorit prima oara cu pasaportul nou si nu a trebuit sa completez cadrul de imbarcare in avion (ca deh! sunt cetatean) am avut asa, un sentiment cumva special.

    Bravo

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn