sâmbătă, 14 martie 2009

Chris Brown, Rihanna si Criza

Oh, nu vreau sa plictisesc pe nimeni cu primele doua parti ale subiectului compus de mai sus. Am deja o teorie potrivit careia orice am face, la un moment dat tot iese la iveala maimuta din noi. Dar imi trebuia un motiv sa-mi expun teoria. Ei bine, iata!

De fapt ce ma intereseaza si ma fascineaza e reactia mondiala la auzul vestii ca suntem in criza. Si imi amintesc de o sedinta cu toata compania, undeva prin octombrie, unde ni se aduce la cunostinta ca s-a dat dezlegare la criza deci –atentie, nu panicati!- vin vremuri grele. Phuah, am schimbat colega mea (cealalta romanca a firmei) si cu mine priviri cu subinteles si am zimbit doct. Pe noi ne scuzati de la sedinta asta, noi stim de criza, ne-am nascut in ea. Nici nu stim alte vremuri decit de criza. Habar n-avem cum arata vremurile bune. Cred ca noi (sau rusii, in cel mai rau caz) am inventat conceptul de criza. Panica -trebuie sa recunosc- e un domeniu mult mai vast si mai subtil. Se bazeaza mai mult pe tehnici de marketing Hollywood-style, asa ca tind sa-i creditez pe americani cu inventia asta. Asa ca hai Lucica, sa ne intoarcem la birourile noastre, ca astora li s-a terminat campania electorale, alegerile si investirea si le trebuie o noua sursa de adrenalina!

Cum se vede criza de aici? Se vede ca o curatenie de primavara. Toate presurile sub care au stat pitite gunoaie ani de zile sunt obligate sa fie scoase afara si scuturate in vazul lumii. Uneori se arunca cu totul. Se da faliment. Sunt doua categorii principale de client, pe gustul fiecarui tip de personalitate: Chapter 7 si Chapter 11. Unii merg pe cifra magica. Asta inseamna definitiv si irevocabil, inseamna ca declari raspicat si pe proprie raspundere ca esti atit de prost incit te-ai adus pe tine insuti la sapa de lemn si nimic nu te mai poate salva. Iar creditorii sa-si puna pofta-n cui. Chapter 11 s-a nascut pentru vulpi cu bretonul intr-o parte care au pofta sa zica ‘stop joc’, am gresit, pot sa mai dau o data? Adica stati asa si nu va miscati, mai tragem o dubla, ca avem scutire de la stat contra tragerii la raspundere si am fost si bolnav cind am fost mic. Noi, pluralul majestatii.
Astfel, in functie de cine esti, in ce echipa joci si cit ai stomacul de tare, criza e o oportunitate sau o amenintare. Depinde cit pierzi si in ce context. Bill Gates a pierdut $18 miliarde pina acum si nu pare a fi in pragul sinuciderii. Un optimist ar spune ca nimic nu se pierde, nimic nu se cistiga, banii se muta in alte buzunare. Motiv de bucurie, poate-i gasesc eu!

Altfel, criza asta s-ar putea sa fie cel mai bun consilier in nutritie si gatit pe care l-au vazut americanii in ultimii 20 de ani or so de cind fac pina si clatitele din apa si ‘praf de clatite’. Tot criza s-ar putea sa forteze toti grasii si nu numai la mersul pe jos, carat macar 2-3 sacosele cu mina de la piata si alte activitati fitness in aer liber.

Un singur lucru nu cred ca o sa li se intimple americanilor: nu cred ca or sa cada in depresie, in nihilism. Asta desigur daca nu cumva e prea tirziu si deja s-au infiltrat prea multi romani printre ei, care au inteles demult si predica cui e dispus sa asculte cit suntem de oropsiti, cum toti sunt niste nenorociti care ne fura si noi nu putem sa facem nimic decit sa dam din gura.

Cit despre relatia mea personala cu criza, hmm.. eu fac parte din Generatia X, unde X poate fi orice variabila intre minus si plus infinit. Cit imi merge internetul si am semnal la telefon o sa supravietuiesc fie criza cit de grea. Benzina a scazut la juma’ de pret iar masina inca mai merge, saraca. Vremuri numai bune de pribegie, ce mai!

13 comentarii:

  1. Dar daca din cauza crizei John nu-si mai poate permite landscaping-ul exact asa cum ii sufla in ceafa nevasta? Dar daca ea, nevasta, nu-si mai poate atinge tinta de bucksi in ciorapul retirement-ului? E probleme serioase, crede-ma.

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai facut sa zic si eu de crizarile astea.
    Dar nu asa insightful ca tine. Cred ca-s in astenie de primavara eu :D

    RăspundețiȘtergere
  3. He, he, mi-ai dat apa la moara cu aceasta perspectiva optimista asupra crizei. Si eu cred ca Romanica e tot intr-o criza (cel putin dupa 89) asa ca ce mai conteaza un val in plus :) ?
    Un efect benefic al crizei, daca pot sa ma exprim astfel, ar fi ca in Bucuresti se circula mult mai bine - erau zeci sau sute de firme cu zeci de masini date angajatilor care se plimbau voios la orice ora, si probabil ca au mai strans cureaua. Altfel nu imi explic de ce drumul pana la serviciu imi ia 30 de minute in acest an, si nu o ora sau o ora si un sfert, precum anul trecut.
    In rest... que sera, sera - vorba cantecului. Astept niste ieftiniri, asa ar fi logic, nu? Ca sa nu ramana produsele pe rafturi. Deocamdata logica nu a aparut aici. Romanul cumpara la fel de setos, asa ca mai am de asteptat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma uit la ceasurile alea din dreapta si nu reusesc sa imi dau seama: tu ai intrat in criza mai tarziu, sau mai devreme?! Cred ca mai tarziu (verificat pe qclock), hai ca esti in avantaj! Din pacate, nu cred ca te putem preveni cu privire la efecte, pentru ca - sper ca mai tii minte -Romania e o tara atipica. Spre exemplu, la mine in cartier, astia au inceput sa ia gunoiul mai rar, dar nu pot fi sigur: sau compania a facut concedieri, sau pe aia "in charge" i-a pocnit astenia de primavara. Ptr ca, uite asta pot sa iti spun cu oarecare certitudine, vine primavara. O fi de la criza?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragii mei,
    primavara face si ea parte din pachetul de masuri anti-criza instaurate de guvernele noastre dragutze. Dovada ca se va stringe cureaua e ca apa nu se va ma prelucra sa se obtina zapada ci va fi livrata in forma originala, si anume sub forma de ploaie.
    Amen!
    La chestia cu gunoiul, phui, nu m-am gindit! Iata un loc in care chiar ca sa poate face economie. In fond, daca nu cumperi nu ai deci nu faci gunoi, nu? Narcis, gunoierii tai sunt inaintea vremurilor lor, niste avangardisti saracii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dona, chestia cu nutritia nu tine. Oamenii saraci sint ai grasi si maninca mai prost, valabil si in Romania dar mai ales aici. Praful de clatite nu o sa dispara in veci atita vreme cit e comparabil la pret cu compozitia normala - si chiar daca nu e comparabil, e suficient de ieftin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ovidiu, scuze dar parerea mea e ca nutritia e o chestiune de educatie si de bun simt, nu de venit.
    Altfel, nu lua totul chiar literal, ca nu emit teorii care sa salveze sau sa explice lumea..
    Mi s-a parut doar interesant ca am auzit aceeasi parere in doua locuri diferite intr-un timp scurt.
    Sa stam optimisti, totusi. Orisicit!

    RăspundețiȘtergere
  8. O americanca imi spunea zilele trecute ca a inceput sa prepare micul dejun prietenului sau: cereale, oatmeal si french bread... Asa ca pana sa invete americanii sa gateasca si mesele mai importante ale zilei trebuie sa mai "papam" niste criza!

    RăspundețiȘtergere
  9. Hm, mi-am scris si eu povestea despre criza (pe blogul personal)miercurea trecuta. speram ca pana miercurea care vine sa treaca si criza asta, dar nu prea se intrevad sanse prea mari, uf!
    Crezi ca-si vor schimba dragii de americani life-stylel-ul numai pentru o criza majora?! Oare ar fi bine sa faca asta?
    Si ca veni vorba de pribegie: no, ne intalnim in NY? Sau DC? Sau amandoua? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Monica - da' tu ce maninci de breakfast, mamica? Friptura? Mincare de limba cu masline? Sau ceva complex si greu de preparat.. cum ar fi o omleta??!

    Flavius - criza e la moda, toti vorbim de ea, probabil terapeutic.. cica daca vorbesti de problemele tale, ele nu mai par asa mari probleme.. Sau cum ar spune americanii 'nu se zice probleme, se zice challenges'. Ptiu!

    In rest, vreme frumoasa sa fie, ca NY e DECIT la 800 mile distanta si la $2 galonul de benzen cred ca parca as da o fuga de uichend prelungit. If you know what I mean...

    RăspundețiȘtergere
  11. Tu fata..ai zis bine:) Si urca-te in masina daca se ieftinii benzina, nu pierde vremea! Foloseste-te de criza, ca vorba ta si a maica-mi, noi numa' intr-o criza am trait:))

    RăspundețiȘtergere
  12. noi suntem in criza ca ratza in pond :))

    RăspundețiȘtergere
  13. asa plictiseala mare e-n illinois?!

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn