vineri, 6 februarie 2009

Lectie de Emigrare

De la o vreme primesc tot felul de meiluri de la oameni care ma chestioneaza despre America, cit se cistiga, unde sunt mai multi romani, cum se ia interviul la ambasada, cine are dreptate.. Cred ca imi deschid un cabinet online de consultanta. Par simpatica, obiectiva si sincera, mi s-a zis! Ce mai, niciun avocat specializat in immigration stuff nu-mi poate tine piept! (Mda, exista si asa ceva aici).

Sa dai sfaturi care ar putea la un moment dat sa schimbe complet viata unui om e treaba grea, responsabilitate mare monsher! Asadar, ca sa nu gresesc sau sa ma repet chiar de la prima consultatie, precum si ca sa-mi consolidez reputatia (plus un pic de marketing), prima lectie despre emigrare o dau gratis la toata lumea. Asadar, asezati-va la locurili voastre sa vada si doamna grasa din spate, scoateti carnetelele si notati, ca pina apare filmul mai dureaza.

Titlu:
Lectie despre America - Cum sa emigrezi ca la carte

Publicul Tinta:
Dudes si dudettes care vor sa vada cum arata lumea de pe partea de vest a oceanului Atlantic.

Obiectiv:
Sa venim in intimpinarea celor de mai sus, sa le aratam:
1. Cit de misto si de realizati pot fi ca noi astia de succes.
2. Cit de nasol pot fi ca noi astia carora nu “ne vine bine america”.

Ipoteze:
1. Nu mori de foame decit daca ti-e lene sa mesteci.
2. Frica e pusa acolo doar ca sa nu plictisesti.
3. Vintul bate dincotro pe-a cui (beep) o sugi mai bine!

Conditii de Participare la Emigrare:
1. Sa nu fii legat ombilical de nimic acolo. Un ombilic netaiat e un ombilic cu fundul in doua luntri. Un ombilic cu fundul in doua luntri cade el singur in ea.
2. Sa ai o parerea suficient de buna despre tine si o finetze care nu transpare, ambele rezistente la impactul cu puterea de decizie a unui retard cu IQ-ul sub 70.
3. Sa intelegi ca atunci cind nu intelegi ce sa vorbeste desi intelegi cuvintele nu e neaparat despre tine. Asa cum, oricit de integrat ai fi, nu o sa prinzi american sa rida la bancuri cu Bula, amintiri despre crevetii vietnamezi din care se construiau vitrine art deco in Alimentara, sau Stela si Arsinel on demand.
4. Sa nu traiesti exclusiv printre romani. Asta poti sa faci si in Romania, nu e nevoie sa bati atita drum. Si apoi birfa, prostul gust si mitocania au fost repartizate fara discriminare si altor popoare, de fatza in orice imprejurare prin reprezentantii lor.
5. Cu cit esti mai tinar cu atit e mai usor si mai probabil sa uiti sa vorbeste romaneste complect. Daca nici macar nu stii sa scrii corect si mai bine, ai mari sanse sa te intelegi si cu restul de 90% din compatrioti!
6. Sa fii capabil sa NU fii in control tot timpul! E foarte obositor sa incerci sa convingi oameni care iti zimbesc fermecator in timp ce te refuza categoric si te arunca pe usa afara.
7. Sa nu clachezi nervos chiar de la primul handicapat caruia ii curge saliva in coltul gurii dar vorbeste engleza mai bine ca tine.
8. Sa nu crezi ca esti mai destept, mai simpatic sau mai smecher doar fiindca vii de acolo. Nu uita, aici sunt si evrei, greci, turci, polonezi, rusi, ucrainieni, chinezi, indieni si congolezi si toti cred ca pedigree-ul lor e cel mai semetz.
9. Sa pornesti din prima secunda de la ideea fixa ce e ceva definitiv. Daca privesti in urma, vrajitoarea cea rea si vocea lui Banica Jr. te vor chema inapoi iar dorul de merdenele si eugenii te va rapune, eventually
10. Sa inveti sa traiesti cu gindul ca 80% din tot ce ai fost si ai facut acolo nu conteaza. Nu ca ar valora ceva..
11. Pentru unii muma pentru altii ciuma! Emigrarea nu se recomanda decit celor care n-au ridicat din sprincene la punctele anterioare. Daca apar manifestari neplacute niciun doctor nu va poate ajuta. La primele semne de iritare, indigestie sau alergie, incetati administrarea. Cu cit insistati mai tare cu atit efectele secundare sunt mai profunde si mai greu de vindecat.

Celor care se indoiesc vreo secunda de seriozitatea chiar si a celui mai insignifiant gind mentionat mai sus: uneori un efort de gindire are ca singur rezultat doar un amarit de atac cerebral! Sau poate nici atit?

Tema pentru acasa (sau leapsa pentru cine se simte):
Ce ai face daca nu ti-ar fi frica?

30 de comentarii:

  1. Excelent articolul! Iar frica,hmm..e o chestie complexa si pacatoasa. De regula o invingi atunci cand realizezi ca nu ti-e frica decat de frica insasi si nu de altceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. stimată doamnă, ce bine pusă problema. am doar un an, am început să încep să nu mai rezist din răsputeri (uneori îmi iese, alteori, nu), depresia kicked in, dar pe mare, mă încadrez. plus că românia mea îi la 3.000 km, nu ca la dvs.
    să continuaţi, zic (umila mea părere).

    RăspundețiȘtergere
  3. doamna grasa din spate a plecat !ca nu intelegea romana!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie nu mi-e frica. Mi-e lene.

    Superb tratat, sper sa-l continui :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca ti-ar fi reusit si o cariera in invatamant (superior!cum altfel) pentru ca lectia data e o reusita.

    Off topic: Te aveam salvata la favorites, dar din greseala era salvata pagina cu "O tara de sacose" Si tot intram eu sa vad daca ai mai scris ceva, si mereu mi se deschidea "O tara de sacose" Ma gandeam "mai ce ocupata trebuie sa fie Dona in ultima vreme, ca nu mai are timp sa mai scrie si pe blog." Pana m-am luminat mi-a luat aproape ceva timp. Cred ca trebuie sa-mi schimb ochelarii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur (si va multumesc) ca ati inteles ca gluma e gluma dar vorbesc serios:) E tare bine sa mai vezi priviri inteligente in sala..

    Altfel, vom continua si cu alte sfaturi, dupa o mica reculegere..

    VVritz - hold on tight:D... vin si vremuri mai bune, eventually.. zi tu Lola, nu-i asa?

    The Fly & Lola - Adevarat grait, duamna! Lenea si frica sunt rude. Cred ca frica e atunci cind simti ca-ti pierzi dreptul la lene. Si lista ar mai putea continua.

    Daniel - Numai de bine!

    Ionela - Toate bune cind se termina cu bine, nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai scris ca si cum ai fi facut o incizie cu bisturiul: clar, fara ezitari si la tinta. Chiar: ai putea sa iti deschizi un cabinet de counselling!
    Cred ca episodul 2 ar putea avea: lucruri dulci in America versus aspecte strepezitoare de dinti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Super tare ai scris...cu atacuri si subtilitati scoase din manualul de "Atac si subtilitate"! Inca o data, super tare ai scris si asta e de pus la colectie, citeste demn de a fi publicat in orice revista din aia lucioasa sau de ziar...Pe bune, no asa!

    RăspundețiȘtergere
  9. To-morrow - buna idee, lucruri dulci despre america este pe lista de motive de dezbatut.

    Flavius - Mi-a placut cum ai zis: manualul "atac si subtilitate"! Subtiiiil:))Sar'na de compliments!

    Anyway, in caz ca n-ati bagatara de seama, am aruncat o leapsa. Heloo, ma baga si pe mine cineva in seama?

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca nu mi-ar fi frica m-as duce sa-mi fac analizele. Dar am oroare de sange, lesin de-a dreptul si de aia nu ma duc :))
    O sa incerc si un raspuns mai complex la tema asta, dar momentan a fost singura chestie care mi-a venit in minte.

    RăspundețiȘtergere
  11. daca citeam conditiile astea de participare inainte sa plecam, oricum n-am fi inteles nimic si tot aici am fi ajuns.

    mai trec pe aici, ca-mi place.

    p.s. daca nu mi-ar fi frica, cred ca m-as intoarce sa traiesc in romania.

    RăspundețiȘtergere
  12. as face o schimbare de cariera;)) spre fotografie, ceva ce mi-am dorit mereu dar nu am incercat niciodata. poate nu e frica de schimbare, ci frica de failure: daca nu sunt buna la asta?

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte bun articolul tau.
    E de speriat cata dreptate ai. Ai reusit (si felicitari pentru asta) sa prezinti cat se poate de accurate cum sta treaba cu venitul si traitul pe aste meleaguri. Eu am ajuns aici in urma cu doi ani si, trebuie sa recunosc ca, m-am cam izbit cu capul de sus. Mi-ar fi prins bine un astfel de articol, care sa-mi arate o alta realitate a lucrurilor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce as face daca nu mi-ar fi frica? Poate mi-as dori sa mi se faca frica! Sau poate as incepe sa fac copii! Oricum, eu cred ca un om caruia nu-i este frica este un om prea periculos! Vrem sa fim periculosi?!

    RăspundețiȘtergere
  15. Daca nu mi-ar fi frica, as face scufundari prin oceane. Dar mi-e frica...

    RăspundețiȘtergere
  16. Cum spunea intr-un serial tv "frica si durerea sunt acolo cu un scop"! Te apara.
    Pe de alta parte, cred ca nu e sentiment mai cool ca ala de a merge impotriva fricii. Fiindca imi place matematica as spune ca frica e atunci cind nevoia e mai mica decit comfortul. Teoretic.
    Practic...

    The Fly - poate e mai bine asa, daca iti faci analizele sigur iti gasesc ceva, chit e doar o anemie!

    Light play - mai bine asa, daca ai fi stiu si ai fi si inteles, poate ai fi pierdut o experienta importanta.. sau poate nu?..

    reddsgirl - scuza cu frica de esec e chiar mai 'lame' decit aia cu schimbarea. Sa iesi din 'comfort zone' e una si sa presupui ca-n povestea cu drobul de sare e cu totul altceva. Daca sari in apa, ai sanse mari sa inveti sa inoti. (N-o lua chiar literal:))))

    carina -asta e motivul pentru care am scris postul, poate ii foloseste cuiva..
    Oricum, si mie imi place de tine, cred ca te adaug la lista:D

    Flavius -Good point! Very good! (aplauze)

    to-morrow - nu te cunosc decit din ce scrii dar cred ca scufundarile in ocean ti se potrivesc...:)

    Eu, daca nu mi-ar fi frica, as pune mai multe intrebari. Dar decit sa par proasta mai bine tac si sper ca am sa inteleg din context eventually..:D

    RăspundețiȘtergere
  17. Si apropo, iata un exemplu de lucru pe care e bine sa-ti fie frica sa nu il faci prost..
    http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=1778399&server=vimeo.com&sho

    RăspundețiȘtergere
  18. hihi ai dreptate, e lame;recunosc, m-am rusinat;)) aia cu inotu' chiar am luat-o ad litteram acum muuulti ani si a functionat. cat despre frica, acum honestly...eu o consider fireasca (indiferent ca este vb despre esec sau schimbare), cat timp nu este o piedica ci o modalitate de a te face sa fii constient de ce te poate astepta si cum poti sa overcome obstacles.

    RăspundețiȘtergere
  19. @reddsgirl - lasa-te! Eu am lucrat in fotografie in Romania si aici abia ce am gasit un fel de colaborare cu un photo lab studio... De cand au aparut aparatele foto digitale, fotografii cam mor de foame desi probabil cum ti se pare si tie, e ciudat ca traim intr-o lume inconjurati de fotografii (uita-te cate reclame pe orice zid aproape) si totusi joburi pentru fotografi nu sunt. Sau o fi de vina tranzitia, pardon recesia :))

    RăspundețiȘtergere
  20. daca deschizi biroul ala de consultanta in emigrare anunta'ma si pe mine. biata nevasta din prima casatorie © a lucrat niste ani la ambasada tarii in care esti tu acum. si, cu toate ca suntem de doi ani in Canada, inca o/ne intreaba oameni la telefon sau pe messenger ce acte trebuie duse la ambasada, respectiv cum se poate "aranja" un interviu...
    de ma'ntreb si acum, toti astia chiar traiesc cu impresia ca am o valiza de vize, asa, "pentru cunoscuti"?
    lasand gluma la o parte, romania e tot patria tepelor si a facutului de bani pe nimica. ar tine cu adevarat o asemenea afacere. din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  21. Un site foarte interesant despre emigrarea in Canada.
    http://www.canada.php0h.com/index.htm

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sunt 100% pentru emigrare, dar exprimarea ta frizeaza prostia. Sper ca te descurci mai bine cu limba de pantof.

    RăspundețiȘtergere
  24. Interesant,dar superficial tratat subiectul.fiecare persoana are un anumit criteriu valoric,in functie de care isi stabileste tintele in viata(ce pentru tine-i muma pentru altu-i ciuma).in ceea ce priveste intrebarea cu frica,exista 2 tipuri de frica:frica primara,fizica,naturala,benefica,care te ajuta sa nu faci gesturi care ti-ar periclita integritatea fizica si frica indusa,artificiala,care nu e justificata de un pericol iminent,dar care actioneaza la nivel cerebral ca urmare a unor idei preconcepute induse de mediul in care persoana convietuieste.ce inseamna frica de esec de exemplu?,cum putem defini esecul?,nu doar dupa niste sabloane?,sau poate asteptarile sunt prea mari?.in final ce sa zic,KEEP IT REAL,THAT MAY HELP

    RăspundețiȘtergere
  25. Salut! Am ajuns si eu sa iti citesc articolul,asta pentru ca am "Google-it" informatii despre cum as putea ajunge in America. Am 9 ani de Spania si vreau sa fac o vizita, cel putin in plan "excursie",apoi daca mi se pare ca pierd ceva, o sa incerc sa ma instalez acolo.Am citit cu atentie articolul si am ajuns la concluzia ca nu imi foloseste cu nimic. Nu am vazut inscriptia "pamflet" asa ca am ramas deziluzionat de calitatea lui. Asteptam informatii despre "cum sa fiu" nu "cum sa nu fiu". Dupa 9 ani de Spania, si nu printre romani, te asigr ca stiu sa ma comport intr-o societate. A, sa te contrazic putin: cred ca sunt si americani care se rad la bancuri cu bula, daca ai talent si stii sa te explici. La sfarsit,concluzia:


    Caracterul usor academic,dat la inceputul acestui post, m-a facut sa cred ca acesta ar fi o lectie despre cum sa ne comportam,dar cu cat am continuat sa citesc, am realizat ca nu e decat ceva de genul "citeste-ma daca te plictisesti"...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articolul este, extrem de instructiv si realist daca stii sa extragi esentialul.

      Si... o excursie in America cu planuri definitive mie nu mi se pare o solutie buna, mai ales acum in toiul unei crize, cand locurile de munca sunt mai putine ca alta data. Am venit aici legal si am cunoscut romani veniti in vacanta cu "iesiti din viza" (cum spun ei)... parerea mea e ca nu se merita tot stresul si incurcaturile care trebuiesc indurate.

      Ștergere
  26. Am ras cu lacrimi citind postul asta. Am ras pentru ca este dureros de adevarat si dureros de ilar in acelasi timp. Si pe noi ne intreaba tot mai multi prieteni cum e aici si cred ca este asa cum iti faci loc. Am avut si avem si momente grele dar sunt si multe realizari care contrabalanseaza. Curaj celor ce vor sa vina si succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. erata: ilar se vroia de fapt hilar dar tastatura si-a facut de cap.

      Ștergere
  27. Foarte tare articolul.....si eu ma gandeam, impreuna cu sotia si fetita sa emigram in state.....insa pentru inceput am vrea sa mergem in vizita la niste prieteni(cam 2 saptamani) pentru a studia terenul si pentru a vedea daca ne-ar placea.....dupa care sa emigram legal.
    Are cineva idee cat dureaza emigrarea si cum se face? Deoarece am avem prieten si in Canada dar acolo am inteles ca procesul de emigrare dureaza cam 1-2 ani......La emigrare ti se da viza pe viata cu drept de munca?daca stie careva dati un semn la silviu77777@yahoo.com mail sau pe mess aceeasi adresa MS

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn