duminică, 10 februarie 2008

Atentie, romani traverseaza America! (III)

Un an nou mai la sud

A venit vara. Brusc. La o curba, am deschis geamul si a intrat curent caldut. Mergeam de vreo .. dar cine mai stie cite ore.. sa fie vreo 6-7, mai verificam pe la popasuri temperatura dar tot frig era. Si ma gindeam eu, oare cum o fi cu schimbarea asta de temperatura. Pe continent e racoare, la Chicago e chiar frig al naibii, bate un crivat ca-n povestile lui Andersen, la Nashville era frigutz, cam de geaca de ski inchisa pina-n git. Si a tot fost frig pina ne-am dat drumul in jos pe peninsula Florida (o fi bun apelativul?). Strabatusem tot statul Georgia de la un cap la altul si nimic. Ei bine, abia trecusem de Jacksonville ca s-a intimplat. La prima oaza (popasul pe marginea autostrazii americanii il numesc oasis) am schimbat cizmele cu slapi, am dat jos pulovarul si am pus tricoul, mi-am suflecat blugii si-am tras aer in piept! Caldut!

Inca doua-trei gari si ajungem. Ei, au fost mai multe, dar pe vreme frumoasa toate par mai bune. Life is good!

Miami.. asa cum mi-l amintesc. South Beach asemenea. Adica de bine. Gasesc ca lucrurile bune nu trebuie sa se schimbe. Nicio uimire noua, aceiasi zgiriie-nori mici. Downtown-ul in continuare mai uritzel decit Chicago. Dorel tot acolo si tot primitor. Placut, 25-27 de grade constant. Plaja, piscina, pina colada, soare, poze multe, revelion. Ei, revelionul in South Beach e ca revelionul in piata Universitatii combinat cu Festivalul berii doar ca in toiul verii si pe malul oceanului. Si fara Directia 5. Politia a inchis circulatia auto pe Ocean Dr. Circiumile au rupt rindurile si-au navalit in strada. Muzica tare ca-n Vama Veche (decit ca fara manele sau Jimmy Page). Mincaruri si arome mexicane, cubaneze, italiane, japoneze, seafood, sushi. Vin, sampanie, bere, sake, margarita. Salute si hai noroc! Voiosie si foscaiala. Lumea sta la coada in fatza ceasului sa-si faca poze cu Anul Nou?!

La 12 noaptea se da de la Primarie cu articifii pe deasupra marii, chiuim de veselie, numaram pina la zero, ne imbratisam si-apoi ce sa vezi.. se lasa linistea?! Lumea purcede catre masini in liniste si in sir indian, cu sandalele in mina. Cum ar veni, s-a bifat evenimentul, hai naibii la somn ca iar incepe un an nou si am atita de lucru, trebuie sa platesc credit cardurile alea, si impozitul pe casa, si acu’ vine si Valentine’s Day.

Si ma asez eu pe-o piatra sa privesc lumea trecind valuri-valuri. Ca parcasem la etajul 6 al unui parking garage si ma gindeam ca pina ies cele citeva sute de mii de masini parcate mai jos am timp sa mai reflectez un pic.

La noi in America (sic!), cu mici exceptii si in functie de stat si de legile fiecaruia, barurile se inchid la 2 noaptea. Spre dispretul tuturor betzivilor pe care-i cunosc. Citeva mai rebele se inchid la 4am. Restaurantele, in majoritatea lor, nu sunt deschise dupa miezul noptii. Iar duminica dupa 10pm poti linistit sa mori de foame, ca in afara de McDo, doar daca esti de-al locului mai gasesti un locsor care sa-ti serveasca un crevete ceva. Poate. Mda, in acest context face sens revelionul incheiat la ora 1 am, nu?

Si ca sa nu ma simt chiar stinghera intr-o lume in care inca mai gasesc motive de uimire sau poate doar ca sa ma obisnuiesc cu pamintul (vorba bancului!), noul an mi-a scos in cale si modelul manelistului american jmecher: negru cu maiou alb, intre dinti, ca pe-o bijuterie, poarta o scobitoare, conduce un Pontiac rosu modificat ale carui usi se deschid vertical si desigur sunt deschise pentru ca trebuie sa se auda hip-hop-ul de ghetou, bubuind dintr-un sistem audio de cel putin zece mii de parai. Cam de trei ori mai mult decit valoarea masinii. Si asta intr-o mare de masini, intr-un trafic infernal. O manelista bronzata rau cu buze groase si rosii, cu sandalele aurii, urla de bucurie, alearga si sare in masina din mers. Amindoi privesc in jur, scrutind orizontul cautind invidia din ochii martorilor. Ma prefac invidioasa, imi iau trepiedul si aparatul foto si ma duc sa ma culc. S-a mai dus un an de America!

9 comentarii:

  1. La fel m-a surprins si pe mine revelionul american...ca si nuntile care pot incepe si la 11 dimineata, ca si petrecerile (la 8 adunarea, bem, jucam beer pong, optional muzica in surdina, la 12 plecarea), ca si aniversarile care de regula reprezinta o adunatura de oameni veniti sa manance(si aici exista o optiune: daca esti prieten apropiat aduci cadou, daca nu vii cu mana goala). Mama lor...nu stiu ce e aia distractie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum mai multi ani, in Coconut Grove am gasit la un magazin o caseta (sic! alte vremuri) cu al nostru Zamfir si ne-am folosit de ea sa facem concurenta "manelistilor". Sa le fi vazut fetele cat stateau la semafor langa noi - priceless. Inchiriasem un Mitzubishi Eclipse rosu foc, dadea bine.

    Cat despre felul american de a petrece, ai fost vreodata la o nunta americana? :D

    Astept continuarea cu nerabdare, prea le dai cu pastiluta.

    RăspundețiȘtergere
  3. @lola A fost ea si pe la nunti...are prin anii trecuti o povestioara amuzanta legata de asta...trebuie citita...asa ceva nu se rateaza...e prea tare

    RăspundețiȘtergere
  4. mie imi place aia cu scos bocancii si pus slapii..ce ma 'nervezi ca esti asa de departe..

    RăspundețiȘtergere
  5. btw, thanks ca mi-ai pus ceasuri ca sa stiu cat e vremea la tine si cat la mine:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Fetele, merci de gindurile bune. Am fost si la nunti (vezi acu vreo trei-patru povesti). Una de romani americani si una de americani. Si am ramas aproape nemincata!! Abia astept o muiereasca americana.. astaaa, cum ii zice bachelorette party! Sa vedem acolo cum sta treaba!
    @ionela - mama lor, pai cum sa se distreze daca se imbata cu Miller Light?!
    @Just a girl -poate in felul asta n-o sa ma mai intrebe lumea cit e ceasul la mine, ca mie mi-a ajuns, parca toti sunt retardati cind vine sa scada 8 ore din ora de pe ceasul lor. Deh!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar impingeti Florida!! Mai spre Chicago!! M-am interesat si eu la unul, la altul, cit imi ofera pina acolo? Nici unul n-a dat mai putin de 22 de ore de condus.

    Tzara mare, tzara mare, poti sa te contractzi, te rog?

    Concediu, concediu, potzi sa te latzesti, te rog?

    Multumesc pentru intzelegere.

    Si pentru toate impresiile de calatorie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stiu, stiu ca se poate si cu avionul. Dar cu masina vezi pe unde umbli.

    RăspundețiȘtergere
  9. vazut, placut acum, nesatui cum ne stii, asteptam urmarea.

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn