luni, 25 septembrie 2006

E nashpa in America?

Linga Soso viata pare uneori gri chiar si in zilele insorite. Asta pentru ca el are un al saispelea simt cu care “miroase” aspectele negative chiar si acolo unde ele nu exista. Comentariile lui melancolice ma fac deseori sa ma intreb: asadar unde e mai nashpa, in Romania sau in America?

Well, n-am gasit inca un raspuns dar cred ca adevarul, ca intotdeauna, e undeva la mijloc. Mi se intimpla ca musafiri ai lui Marriott sa ma intrebe (de politete, nu ca i-ar intersa cu adevarat!) “si, cum iti place in America?” Nu pot sa le spun nici ca ma omor de drag ca as minti, nici ca nu mai suport ca iar as minti. Asa ca le spun: “deocamdata e ok iar cind nu mi-o mai placea ma mut!” Ma gindesc ca urmatoare destinatie Australia. Dar o tara perfecta nu exista orisicum. Uneori am senzatia ca se poate sta la fel de bine si aici si acolo, nemultumiri si satisfactii ar fi la fel de multe, cantitativ vorbind. Aici e doar mai departe decit acolo..

Nu mai scriu atit de des acum pentru ca nu ma mai uimesc atit de brutal si atit de brusc lucrurile. Sau, de fapt ma uimesc, dar sunt aceleasi lucruri despre care as putea scrie la infinit fara sa ma plictisesc. Si ma tot intreb oare cum o vedea Romania un American emigrat acolo? N-am gasit nici un American amator de asemenea grozava aventura sa-l intreb. Dar am citit pe internet niste articole ale unei londoneze stabilita in Romania dupa un amorez (cum ar spune mama), si m-am distract copios la uimirile ei legate de viata de zi cu zi romaneasca, lucruri care pentru orice suflet nascut acolo sunt mai mult decit firesti. Probabil ca aceleasi stupide dileme le am si eu aici, doar ca pe invers.

Desi greu de crezut pentru cineva care nu a calcat pe-aici vreodata, viata e la fel de banala si monotona. Facem aceleasi lucruri zi de zi si ne minunam la aceleasi prostii. Inca descopar tot felul de dispozitive facute sa-ti usureze viata si sa-ti ia banii.Ele apar cu viteza mai mare decit puterea mea de uimire care deseori ramine in urma si trebuie s-o resetez. Din categoria “Suport de banane” au mai rasarit: scula de facut omleta la microunde, injectie pentru bagat mirodenii in friptura, CD-urile cu doua fete (una CD una DVD), spray cu aer comprimat pentru curatat praful de pe toba si din computer, crema cu alcool pentru cei lenesi care nu vor sa se spele cu apa si sapun, carbuni de gratar imbibati in benzina pentru cei care nu stiu sa aprinda focul cu whiskey turnat peste lemne, ascutitoare sau capsator electrice, cartofi deja curatati si prajiti… congelati, filme la comanda direct prin cablu (poti comanda pe unul dintre canalele televizorului ce film vrei sa vezi, chiar si HBO-ul are un serviciu de on demand, ce rost are sa te deplasezi pina la inchirieri DVD-uri, chiar si drive-thru sa fie), biscuiti la conserva (pui la cuptor si se coc in 5 minute) sau piine cu stafide. Asta ca poate vrei piine, dar poate vrei cozonac. Doua la pretz de una.

In acelasi context, numai ce m-am obisnuit cu sa arunc banii in pilnie la intrarea pe tollway ca acum partidul si statul nostru a instalat niste dispozitive ca niste cititoare de coduri de bare intinse peste sosea care-ti citesc din mers codul din device-ul lipit pe parbriz si iti iau banul direct din cont. E obositor sa apesi pe frina. Lumea merge inainte cu o viteza ametitoare, cel putin 30 de mile peste viteza limita. Iar politistul din cartier il opreste pe Soso intr-o dimineata doar pentru ca, intr-o maniera foarte eleganta, sa-i aminteasca ca tocmai a inceput vacanta copiilor sa sa-l roage sa fie mai atent. Pai, si amenda?.. a ramas Soso foarte nelamurit.. Te opreste politia si nu-ti da o amenda acolo de control?? Doar asa, “ca stii tu de ce”!

Pe de alta parte, consumul de alcool pare unul din dusmanii de fundamentali ai societatii Americane. Ce droguri, ce arme, ce violenta, ce prostie la nivel de prezidential? Alcoolul si tutunul strica tara, distruge copiii. Si pentru ca oamenii nu se pot apara singuri trebuie ca cineva sa aiba grija de ei. Tot Statul saracul, cum ar veni. Deci, interzicem fumatul peste tot -that’s the new black- si, atentie, nu se servesc mai mult de doua bauturi alcoolice per persoana pe comanda. Pai atunci aduceti o sticla de Jack pentru mine si o bere la doi litri pentru calul meu! N-are buletinul la el dar stiu eu ca are mult peste 21 de ani!

Asadar, unde e mai nashpa? In America unde nu te lasa statul nici sa te imbeti fara a le iesi si lor ceva si totusi se voteaza la mahmureala ori in Romania unde incearca astia sa te imbete cit mai rau, doar doar o iesi din nou domnu’ Iliescu presedinte? Ce-oi avea cu politica asta de-o tot aduc in discutie cind e atita shopping de facut?!

27 july -25 sep 06

2 comentarii:

  1. Jurnalul unui American emigrat (din pacate, temporar) in Romania. Am o vaga banuiala ca o sa-ti placa
    http://romerican.com/2007/07/26/cult/

    Si sper sa scrii mai des. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaa, din categoria dispozitivelor de usurat viatza (si transformat creierul in piure de castane...): fiica-mea de 3 1/2 ani a descoperit un "divais" asemanator cu o periuta de dinti electrica, fara cap, in care infigi o acadea pe batz (cogeac, d'ala, iti mai aduci aminte...) si apesi pe un buton, moment in care aparatu' incepe sa iti invarta bomboana in gura!! Iti imaginezi ce putori o sa iasa din copiii astia, daca nici acadeaua n-o pot invarti in gura decat mecanizat... :-)

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn