marți, 26 octombrie 2010

Libertatea, o chestiune subiectiva..

Cind eram mici si traiam intr-o tara comunista, America ni se parea o culme a libertatii si tolerantei. Ca doar primele cuvinte pe care orice american le invata (chiar inainte de oprah, coke & McDo) sunt Life, liberty, and the pursuit of happiness. Bine, ar mai fi dreptul de a purta arma sau dreptul de a fi timpit sau gras. Unii dintre noi inca mai traiesc cu aceeasi impresie: Romania - bad, America - good. Sau invers. Desigur, cei cu peste 4 neuroni lucratori per mansarda inteleg ca nu e chiar ca-n desene animate sau ca-n filme, bai ninja. Paleta de griuri se intinde de fapt de la roz bebelus pina la albastru P.T.A.P.

Aceste ginduri si altele pe care nu mi le mai amintesc le-am avut in urma unui schimb de experienta cu o colega de serviciu. Ca Fat-Frumos si zmeul ne-am luptat in traume din copilarie, la sfirsit trebuind sa ma declar infrinta. La puncte, dar orisicit! I-am povestit despre uniformele oribile din scoala, de bentitele si matricolele obligatorii, de fustele scurtate si camasile suflecate la mineci. De profesorii care predau programare fara calculator si geografie fara harta. Ea mi-a povestit despre aceleasi oribile uniforme facute de aceiasi creatori de moda anonimi care au supravietuit furiei mai multor generatii de traumatizati doar fiindca au ramas anonimi. Aceleasi reguli la lungimea fustei si intensitatea machiajului. Aceiasi profesori sadici, doar cu mult mai multe posibilitati. Iar peste toate astea vorbim de o scoala catolica, de maici, unde nu sunt decit fete, unde pedepsele sunt in bani si munca silnica in sala de masa (aka cafeteria) la raschetat ciunga de sub mese si banci. Ei, as fi putut mentiona trimestrul de munca patriotica din fata Casei Poporului, la cules papadii si smuls buruieni, sa vada tovarasul gazon englezesc cind priveste pe fereastra. Poate as mai fi putut aminti si orele de iarna cu paltoanele pe noi, dar cred se compenseaza cu diminetile in care ratam ora de romana ca eram prea obosita si ma opream sa ma dreg cu o cafea in bar sau dupa-amiezele in care, prea epuizata pentru inca o ora de mate, ma recompensam cu o bere la terasa in Cismigiu. Pentru asta nu ma iarta niciun american!

Nu e usor sa fii american, nu tu chiul de la ore, nu tu bere la tzap, nu tu fumat in curtea scolii cu maica staretza.. Parintii te pazesc ca pe moastele sfintei Filofteia, te duc si te aduc cu masina la scoala iar profesorii raporteaza cea mai mica abatere la babaci si te amendeaza sa te usture, cam cit banii de iarba pe-o saptamina. Si peste toate astea niciun baiat in clasa?!

13 comentarii:

  1. Da... oricu chestiile astea n-au fost asa mereu in America (parintii ce se-nvart toata ziua in jurul copiiilor). La fel si cu fuatul (erau locuri speciale la fiecare liceu).
    Tampenia acutala-i mai recenta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Parintii raporteaza babacilor ONLINE, sa ne intelegem. Ambele oranduiri sunt totusi interesante, numai scopul si mijloacele propagandei difera, dupa cum ziceai intr-un post trecut, la fel de fain.
    Uite, si Lady Gaga a facut scoala la maicute, le astepta una, in fiecare dimineata, la autobuz.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar la scolile publice, trai neneaca. Merg la scoala k melcul, si ce aia e scoala? Inainte cind aparea un elev din Ro il inrolau direct la clasa care o absolvise + 2, desi nu stia limba engleza.

    RăspundețiȘtergere
  4. se pare ca nu esti prea bine informata..sau ca prezinti doar situatii de exceptie..in primul rind ar trebui sa spui oamenilor,ca vorbesti de scoli private..sa le explici ca exista si scoli publice in America,care nu au nici in clin,nici in mineca cu ce descrii tu acolo..de la o anumita virsta poti conduce masina aici si atunci sa vezi distractie...sa nu vorbim de distractiile din pauza,de la saruturi, pipaieli si alte chestii...am un copil in middle school si a vecinei e in high school..asa ca prezinta situatia mai bine,nu toate scolile sunt asa cum le-ai descris tu..cele private cu maici da...dar cum se spune,nu e dracul asa de negru,cum il descriu unii!!imi place blogul tau by the way.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha, ha, ha !
    Ma tavalesc pe jos de atata ras.
    Cand ma gandesc ca nu mai este decat un pic,un pic.
    Sa te vad atunci cum vei gandi si reactiona cand vei afla ca dragul tau copil in "diminetile in care ratam ora de romana ca eram prea obosita si ma opream sa ma dreg cu o cafea in bar sau dupa-amiezele in care, prea epuizata pentru inca o ora de mate, ma recompensam cu o bere la terasa in Cismigiu ... chiul de la ore, ... bere la tzap... fumat in curtea scolii cu maica staretza..."
    Tare imi doresc sa te vad si pe tine de paza... la "moastele sfintei Filofteia..."
    Oricum ii neesential.
    Asa a fost, asa este si tot asa va fi, pentru ca asa-i facuta lumea.
    Iti multumesc Dona, pentru ca citindu-te imi incep o noua zi tare bine dispus.

    RăspundețiȘtergere
  6. ma enerveaza astia care citesc cu ochii inchisi. ce nu e clar?! ca nu vb de TOATE scolile din Haberica, ci e o paralela facuta de ea si o colega, ea in Ro si colega la maici. si ce e asta cu anonimi draga?! nu mai au nume cetitorii?!?!?
    lasa draga, pana o sa bea copila ta beri, noi deja vom avea mintile deschise la maxim si mai tragem si un joint cu tineigerii:))) o dau anonima, ca nu am chef sa intre astia sa ma citeasca si sa imi scrie rautacisme:)) dar tu stii cine sunt si ca te iubesc, margarito:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, e vorba de o comparatie intre ea si ea. Doar ca ea, avea o gramada de ''choices'', pe cand cealalta ea nu avea nici un ''choice''!
    Ce nu e clar?

    RăspundețiȘtergere
  9. s-a dus 'culmea libertatii si tolerantei': http://www.gandul.info/international/povestea-romanilor-din-chicago-arestati-de-trupele-speciale-swat-pentru-ca-taiau-porcul-in-curte-gandul-invita-cititorii-sa-completeze-lista-7852616

    :))

    ai fost la eveniment? :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Sarbatori fericite! Un An Nou cu multe bucurii si impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant blog, tare sper ca nu l-ai abandonat!

    RăspundețiȘtergere
  12. Scoala care se face azi in Romania nu mai are nimic in comun cu ceea ce am avut noi inainte de 89. De fapt, acum nici nu mai e scoala. Copiii se duc acolo ca sa afle de unde se mai procura etnobotanice de calitate. In rest, zero barat.

    RăspundețiȘtergere
  13. hey ,ce mai faci ? spune ceva... !

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn