vineri, 20 noiembrie 2009

In citiva ani..

Ma simt inspirata fiindca tocmai am terminat o carte cu roboti si oameni nemuritori care in loc sa mearga la Calimanesti fac tratamente de reintinerire si chiulesc de la sedinte de birou unde trimit in schimb un sim sau un proxy .

Fac un exercitiu de imaginatie...

In citiva ani... Desi am posibilitatea sa cumpar orice online iar Internetul o sa modeleze realitatea foarte acurat incorporind miros, gust si pipait, eu continuu sa merg shopping, ca si acum, doar ca sa mai socializez, sa mai fac o plimbare, mai o vorba cu babele la coada la zahar. La intrarea in eMall cum pun mina pe clantza mi se activeaza cookie-urile de la vizitele anterioare. Magazinele se intrec sa-mi proiecteze ce mi se potriveste sau ce mi-ar placea. Sau ce imi permit din ce mi-ar placea, in functie de niste pattern-uri scoase din profilul meu de customer. La casa, vinzatoarea sta la o sueta cu mine si isi aminteste absolut toate intilnirile noastre anterioare fiindca e un robot care mi-a uploadat dosarul de indata ce m-a scanat. Robotul imi recomanda contul din care sa platesc, in functie de balanta estimata si potrivit unui algoritm statistic care ia in considerare mai multe variable (datoriile, platile pre-programate etc.) iar aprobarea mea verbala tine loc de semnatura pe chitanta.

Acasa am un birou virtual cu conexiune secure de net, si particip la sedinte online cu colegii unde toti suntem prezenti in holograma, fiindca de fapt noi suntem in gara la Baneasa, sau la plaja pe parte insorita a Lunii, sau in circiuma de peste drum, la un pahar de cicocolada fara alcool, fiindca intre timp alcoolul a fost interzis prin lege. Ca si fumatul. Ca si pocnitul din bici pe linga boi.

Vacantele sunt si ele virtuale si se iau mai ales in pauza de lunch. Cele mai scumpe sunt chiar la ora prinzului, dar atunci conexiunea network-ului devine instabila datorita traficului. Avantajul e ca te poti intilni cu persoane cunoscute. Compufonul iti poate calcula cu precizie probabilitatea de a te intilni cu X sau Y si, daca are resurse suficiente, poate sa-ti activeze vacanta exact la momentul optim. Logoff munca, login vacanta. (Undeva in coltul din dreapta, linga ceas, vezi vacation time left: 00:55:32..) Sunt precisa ca cele mai populare vacante sunt pe Facebook!

Am un compufon care imi programeaza meeting-urile ca o adevarata secretara, imi raspunde la meiluri, si in functie de gradul de umor sau duiosie, inainte de culcare imi citeste forward-urile cu glume sau imi proiecteaza power point-uri 3D cu catelusi jucausi si pinguini mici. Compufonul meu imi inregistreaza serialele preferate, imi programeaza temperatura aerului conditionat din casa, imi verifica presiunea la cauciucuri si imi tine contabilitatea. Toate in timp real.

Computerul va deveni inutil, compufonul o sa-i ia locul foarte curind, mai ales de cind s-a inventat tastatura ca o batista de hirtie la pachet de 12 cumparata de la orice tutungerie pe care o arunci dupa folosire (pot sa sufli si nasul in ea, ca e moale si nu zgiriie).

Pentru ca probabil voi comuta mai mult, parca vad ca o sa-mi iau un job aproape de New York si o sa fac naveta in fiecare zi din Chicago. O ora si ceva, pe hiperautostrada, in masina mea care consuma o sticla de apa plata la suta de mile si care, in loc de gaze, elimina parfum de narcise. Masina mea nu are numar de inmatriculre ci RFID, o cheama iKITT (pour les connaisseurs!) si - fara nicio legatura – imi tine cafeaua fierbinte si imi spune repede un banc atunci cind simte ca imi creste tensiunea si sunt gata-gata sa-l claxonez pe ala din fatza.

Atita ca, daca ajung sa traiesc peste o suta de ani, probabi ca va trebui sa invat chineza, ca sa nu fac opinie separata.

PS: Puah, ce tot vorbesc, suntem aproape acolo..

9 comentarii:

  1. Citeai, pe vremuri, Almanah Anticipatia?
    Eu...din cand in cand.
    Acum putem povesti relaxati...ca in ultimele 10 minute mi-am reinoit abonamentele la Newsweek, NG si Smithsonian Magazine. Si am platit curentul si inca ceva.
    Toate astea, desigur, online!
    In cateva luni doar ma voi gandi la billuri si ele se vor plati singure, fara a mai depune eu vreun efort...prin puterea telepatiei. 2.0...
    Da' internetul si telefonul tin eu sa merg, in persoana, ca sa le platesc la caserie.
    Ca sa ma conversez cu tantile alea mari si grase si incete (nu la minte) si sa vad ca inca nu e totul pierdut...

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar noi vom fi generatia aia batuta in cap care nu va intelege cum sa se foloseasca de noile gadget-uri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavius, mama s-a crucit cand a auzit ca eu platesc toate facturile online. (In afara de chirie, dar din cauza lor, ca-s ei inapoiati si nu au e-bills.)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-ar placea scenariul asta, desi e si un pic infricosator (ma gandesc la Minority Report :D )
    La plimbare pot sa ies si fara sa run errands.

    Eu mai ales astept cu nerabdare apartamentele alea super-inteligente (care cred ca deja exista in Japonia, chit ca doar in stadiu experimental) unde ti se aprinde lumina la intrarea in casa, frigiderul da comanda pentru aprovizionare (ca eu de cate ori ma duc la supermarket pentru o paine plec abia dupa $100), iar ambientul este mai dulce decat pantecele mamei.
    Vorba bancului: vise, maica! vise...

    In alta ordine de idei dar la subiect si apropos la ce zice Ionela, tocmai l-am vizionat pe Letterman pentru cateva minute si facea o gluma despre vizitele familiale de Thanksgiving - si zicea el ceva de gen "este insa o placere sa revezi telefoanele cu disc" )

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavius, citeaaaam, citeaaam Anticipatia, dar.. pentru bancuri insa:) Ca toate fetele, SF-ul nu e neaparat my first choice cind vine vorba de literatura. Dar recunosc ca e un exercitiu care intareste bine muschii imaginatiei.
    Ah, eu mi-am activat auto-pay la citeva chestii, asa ca daca pun la socoteala si direct deposit-ul de la serviciu, nu mai am grija banilor. Nici cum sa aduna nici cum se duc..

    Ionela, eu sper ca tehnologia o sa ne forteze sa raminem curiosi si deschisi, ca altfel n-o sa fim in stare nici sa gasim intrerupatorul de lumina in casa..

    Lola- asta imi aminteste de o calatorie in Japonia in 91, eu in tren, la toaleta, cautind timp de 15 minute robinetul de la chiuveta. Ca sa aflu apoi ca se poate si fara.. dupa niste ani au bagat si la McDo in bucuresti si n-a mai fost nicio scofala..:))

    Exista si aici multe din lucrurile astea de care zici, la birou la marriott avem intrerupatoare cu senzor si are si la home depot (se aprinde lumina si ramine aprinsa cit simte miscare in incapere), frigiderul conectat la internet care-ti trimite reminder cind ramii fara diverse (evident poti sa conectezi reminder-ul la accountul de la
    Peapod, de exemplu, iar ei iti trimit la usa ce-ti lipseste).
    Toate aceste lucruri exista deja, dar decit ca ele costa..

    Daaar.. primul pas si urmatorul meu vis este sa-mi iau un gos de gunoi cu senzor (se deschide capacul cind te apropii). Asta da culme a tehnologiei!

    RăspundețiȘtergere
  6. cand o sa fie totul robotizat nu o sa mai avem nicio surpriza! eu vreau sa nu stie nimeni ce vreau, ca nici eu nu stiu! si nu vreau niciun gadget care sa imi faca nimic, ca o sa uitam sa facem noi tot si o sa ne prostim:(

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta-mi aduce de o poanta cu care a venit fie-mea acasa ... o scriu in romaneste:
    "elevul in fata profesoarei - am trimis eseul de pe desktop pe laptop folosind bluetoothu, dar s-a produs un scurtcircuit in timpul transferului si s-au ars hard-drivele
    profa - ce s-a intimplat cu mi-a mincat ciinele caietul de teme?
    :)"

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu sunt de acord cu vacanta virtuala, e mai buna cea reala; sunt de acord cu a face cumparaturi online, ca sa scapi de inghesuiala din magazine si de cumparaturile neprevazute care, nu stiu cum, cam aterizeaza in carucior;
    dar de teleportare nu scrii ceva? de exemplu, in pauza de masa, o teleportare de vreo 30 minute pe o insula exotica sau intr-un parc, cu prietenii?

    RăspundețiȘtergere
  9. Mikidos - numai oamenii care nu stau curiosi se prostesc, in orice situatie. Mai mult nu inseamna mai putin.

    Sofie - delicios! Am notat in carnetelul meu de citate, am sa-l scot data viitoare cind ma prinde cineva cu temele nefacute.

    to-morrow - teleportarea era la moda in anii 70, acum sunt alte planuri.. de ce sa-ti muti persoana intreaga de colo-colo cind poti sa fii acolo virtual. Si, ca sa anticipez raspunseul, daca te-ai putea teleporta oriunde si oricind nu ar mai avea niciun haz calatoritul.. ori una din partile fun ale vacantei e drumul pina la destinatie.. nu?

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn