luni, 19 octombrie 2009

Compunere libera: Chicago, Chicago…

Ciucago pe limba lui Braila, asa cum il vad cu ochii mei de bucuresteanca pricinoasa si cu telefonul meu fost de fitze..



Chicago e atunci cind…

Soferii nu claxoneaza si nu au nevroze… (Desigur, in afara de romani. Sau bulgari).. Cladirile se sprijina una pe cealalta, la propriu si la figurat, iar alaturarea nu e stridenta, desi diferentele de virsta sunt uneori de citeva generatii…

Vagabonzii carora le suprinzi privirea iti zimbesc..

In orice zi a saptaminii cineva undeva cineva cinta ceva, jazz, blues, simfonic, rock, trance, Bregovic, un negru cinta chiar acum la saxofon sub un pod (cred ca-i place acustica)…


(tot cu telefonul, pardon, scuzati ca nu se vede perfect apusul)

Politistul e barbat misto si civilizat (in afara desigur de mexicanul insensibil la farmecul meu personal care mi-a dat amenda de viteza) si protejeaza de soferi aiuriti o familie de rate cu pui care traverseaza strada..

Aerul e aerisit, curatenia e curata fara exagerari obssesive-compulsive iar viata e vie fara a avea componenta fortata, passive-agresive, specifica altor orase mari..

Lacul Michigan arata ca un ocean dulce si plaja pustie din nord aminteste de Vama Veche de inainte de a deveni celebra...

Barcute cu pinze umplu porturile zi de vara pina-n seara iar pentru ele se ridica toate podurile din oras, daca-i musai..

Gay Parade in fiecare an, cu pene si cercei cu beculetze in sfircuri.. Festivalul Lollapalooza –un fel de Woodstock modern- unde n-am ajuns nici anul asta, deci am ratat Depeche

Chicago River vopsit in verde de St. Patrick’s Day si, desigur, betzivaneala care urmeaza.. Iar in boaba de fasole argintie din Millenium Park se reflecta ce e mai important de retinut din Windy City..

In zilele foarte senine, asa cum se vedeau Fagarasii din Salajean, acum de la mine de pe deal vad Sears Tower – pina nu demult cea mai inalta cladire din lume..

Iar azi a fost soare si, prin ochelarii mei un pic cam exagerat de colorati, frunzele au parut chiar mai rosii iar apusul mai portocaliu. Si mi-a parut rau ca nu am plecat la drum de dimineata cu cealalta masina fiindca as fi putut sa dau cu capota jos si sa-mi incarc acumulatorii pentru urmatoarele nenumarate luni, de-acum si pina cind se topesc ghetarii.

Peste toate astea un mos in carucior de invalid imi spune zimbind: nu arati nicio zi mai mult de 20 de ani..

Numai sa nu cobori in Southside..Iar daca cobori, nu opresti. Iar daca opresti, tii distanta suficienta fata de ala din fatza, ca, in caz de, sa poti sa demarezi in tromba. Cu capul la cutie daca nu ai geamuri blindate. In rest toate bune!

Si un Oldies but Goldies...

11 comentarii:

  1. dar cand e frig cat e de frig?
    asta ca sa stiu eu daca imi place foarte foarte mult din povesti sau doar foarte mult;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Credeam ca nu mai scrii anul asta despre "my kind of town" ala... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Monica - pai, nu e foarte frig. Nu mai frig ca la Bucuresti cind e tare frig!

    Flavius -drept cine ma iei, monsher!?

    RăspundețiȘtergere
  4. Si-adica alea-s poze facute cu telefonul cel destept? trebuie sa mi-l pun pe-al meu la incercare in cazul asta (de parca as putea sa-l iubesc mai mult HAHA!)
    Superbe pozele, o sa ma mai uit la ele :)

    Iar apusul ala se vede cat se poate de perfect. Excelent post, de-ar stii Chicago cat il iubesti :P Sau poate stie si te iubeste reciproc, daca e sa judecam dupa cum ti s-a infatisat in poze :D

    RăspundețiȘtergere
  5. M-ai inveselit pe loc cu articolul! Pai sa se inventeze si la noi un loc unde sa vad ratuste traversand, cu puii dupa ele, sa imi spuna un batrand "parola" cu 20 de ani si sa ascult muzica buna asa, de florile marului, fara sa fie zilele-orasului-nu-stiu-care sau concert electoral!
    Mi-a placut cuplul care dansa spontan pe muzica, in filmarea ta.
    Musai vei reveni in Chicago, vad ca ti s-a lipit de suflet.

    RăspundețiȘtergere
  6. Monica: Dona e subiectiva. Cand e frig e NEMAIPOMENIT de frig! Si sufla un vant...Si iarna tzine 7 luni, iar vara 2 :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Pooooah...mi s-a facut un dor de tine si de Chicago dupa ce am terminat de citit...nu-ti poti imagina?!
    De acum in colo cand o sa ma mai intrebe cineva ce parere am despre Chicago o sa ii intind povestea asta ca eu nu as fi putut povesti mai bine?!

    RăspundețiȘtergere
  8. mai ca mi a dat lacramile in coltu'oichiului cetind compunerea fata..si deci la vara poate facem un sarcificiu si lasam copilul cu mama si venim la tine. ori la toamna? cand nu mai stie ce e aia tzatza?!mi-e asa de dor de tine..

    RăspundețiȘtergere
  9. Oamenii care stie spune ca chicago inseamna strong smell (de ceapa) in limba indienilor casapitzi. Io zic ca acuma inseamna gray weather dar nu-i nimic, trece si noiembrie si vin zapada si luminitzele prin oras, o frumusete. Apoi vine vara si ma pot plimba iar ca o doamna pe Michigan Avenue. Si vad ca s-ar putea sa soseasca forte proaspete de la Bucuresti...

    RăspundețiȘtergere
  10. vazut din romania, orasul asta pare coborat dintr-un sf :)

    RăspundețiȘtergere
  11. nota 10 la compunerea libera. si imaginile mi-au placut mult.
    >:d<

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn