joi, 20 septembrie 2007

Atentie la traversare!

…Si conduceam eu linistita intr-o frumoasa dimineata de septembrie, strecurindu-ma pe soselele patriei ca o bucuresteanca printre fraieri, injurind ca la usa cortului pe toti nefericitii care faceau stinga in fata mea, niste doamne agatzate de volan cu panica-n priviri (la volan devin misogina, da!) si batrinei aproape invizibili in vapoarele lor buick model ’63 care ocupa o banda si ceva. Si benzile sunt late, ca americanii nu fac economie la asfalt.
…Si ma intrebam eu in gura mare si cu geamul inchis (preventiv!), de unde vin dom’le toti timpitii, retardatii si handicapatii mintal lasati liberi sa conduca pe sosele. Din pe plantatiile de cannabis? Din palmier? Din China? De multe ori mi-am pus intrebarea de ce oare nu se da si un test de inteligenta la examenul de conducere. Un GMAT, GRE.. orice, numai sa se aleaga intr-un fel cei care stiu sa numeasca stinga si dreapta fara greseala de trei ori la rind.
Visatoare, la volanul cu gargaritze al masinii rosii, faceam slalom urias printre cei de mai sus si imi imaginam cum ar fi lumea fara acesti insi si inse, cum totul ar merge smoothly ca traficul intr-o dimineata de duminica cind am realizat ca visul meu se transforma usor-usor intr-un cosmar. Caci …cum ar fi ca toata lumea sa fie cel putin la fel de desteapta ca mine. Ar fi ca eu as fi printre cei mai prosti?!
Hmm.. nu e bine, zic, mai bine fruntas la mine-n oras, mai bine bogat si sanatos decit sarac si bolnav. Self-esteem-ul meu ramine neintinat. Mi s-a luat o piatra de pe suflet..
Visarea mi se stinge insa brusc intr-o intersectie, exact la stop. Asteptind sa se faca verde vad ceva care ar pune jos de ris intreaga romania, de la mic la mare. Ca in pozele din Abecedar, o doamna in etate, dar inca vioaie si zimbitoare, membra activa a vre unei asociatii de neighborhood watchers imbracata intr-o frumoasa vesta reflectorizanta galben-portocalie si inarmata cu un semn mare “STOP” tinea de vorba vreo doi copii plictisiti si nu la fel de entuziasmati, asta poate si pentru ca pe partea ailalta era scoala unde nu pareau grabiti sa ajunga. Nimic spectaculos pina aici. Dar se face verde pentru pietoni! Moment in care doamna apuca copiii de mina (copiii avind undeva intre 10-12 ani daca nu mai mult..), arunca priviri disperate repetate cu ochii cit cepele in stinga si-n dreapta ca si cum s-ar pregati sa ia cu asalt circuitul de Formula 1 de la Indianapolis in plina cursa si purcede cu inima cit un purice la traversare. Cu o mina tiraste bietii copii, cu cealalta agitind isteric semnul STOP catre masinile oprite, ca o armata de badigarzi care imping o multime de oameni care stau cu spatele la vedeta… Si asta over and over again, cu aceeasi intensitate si pasiune, de m-a invadat un sentiment profund de invidie pentru femeia care si-a gasit asemenea vocatie plina de sens…
La atita agitatie am pus cafeaua jos si-am privit mai bine prin geamul aburit. Copiii nu pareau sa aiba fruntea ingusta ca lama de cutit si nici pe scoala nu scria “ajutatoare”. Mi-am dat o palma peste frunte si mi-am amintit: sunt in America! O da, acum face sens! Aici copiii sunt tratati ca niste mici retardati, la fel ca si cu minoritatile de culoare, ca nu cumva, doamne-fereste, sa dea vre un parinte in judecata statul, strada sau firma de semafoare pentru ca offspring-ul lor a mostenit vreo gena defecta si nu vede pe unde merge. Sau cade de pe trotuar. Direct in strada. Si ca totul sa fie perfect si parintii sa-si vada linistiti de shopping-ul pre-halloween, o masina de politie cu motorul pornit din care razbat patru ochi, trei gogosi si doua starbucks coffee (mici, salarii de bugetari!) vegheaza dupa colt pregatita sa intervina in caz ca vre un infractor periculos ar depasi viteza legala de 10 m/h din jurul oricarei scoli.
Bat asadar in lemn si imi reprim risul caci nu e nimic de ris in obiceiul american de a iti trata copilul ca pe ultimul timpit sperind in acelasi timp ca va iesi un al doilea Bill Gates. Ori Oprah. Ori Jena Jensen.

12 comentarii:

  1. Problema e ca soferii sunt tampiti nu copii! Cand o sa fi mama o sa intelegi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dona, ti-am citit tot blogul pe nerasuflate, imi place tare mult cum scrii, ai stil si umor. Iti astept cu nerabdare urmatoarele postari! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. I love Americana -the beautifulaaa- no matter what !!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Problema e ca soferii timpiti au fost si ei copii la un moment dat. Pe care niste parinti timpiti i-au crescut cum au putut. Numai o mama poate intelege asta..

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie nu ca nu imi place sa conduc, dar sint o fricoasa si decit sa incurc circulatia si sa ma injure toti soferii, mai bine pe jos, cu bicla sau cu metroul. Thanks God ca in NYC nu am nevoie de masina. Si ca veni vorba de Big Apple, eu nu il gasesc murdar, avind in vedere cita populatie este si cita circulatie, il gasesc chiar curat si spun asta fara sa fiu subiectiva sau cu creierul spalacit:). Recunosc ca statiile de metrou (multe in renovare, deci vechimea lor trebuie luata in considerare) sint cam imputite ( insa cind ei se plimbau cu metroul, noi in Mioritica inca ne plimbam cu caruta)si mor de frica atunci cind zaresc cite un gras de sobolan, uneori pe platforma, ratacind buimac, dar per ansamblu NYC este curat, "electric-energetic", fabulos, ooo yeah. Dar asta e doar o parere ce-mi apartine si sint sigura ca am dreptul la ea. PS: am auzit ca Chicago este un oras dragut ! Oh, a-propos de faza ca unde este mai naspa, pe vremea cind eram studenta la Bucuresti, circula o vorba printre cei care nu stiau cum s-o taie mai repede de acolo" Fie piinea cit de rea, tot mai bine in AMERICA". Banuiesc ca varianta originala se stie" fie piinea cit de rea, tot mai bine-n tara mea", dar iata, fusese transformata si schimbata. Ma rog, nu vad rostul la acest subiect sa fie elaborat, bottom line este ca nicaieri nu e raiul pe pamint. Bine, la revedere.

    RăspundețiȘtergere
  6. te-am cetit pe telefon si am ras ca tampita intr-o intalnire:))

    RăspundețiȘtergere
  7. ANALIZA PE TEXT
    "Donazz spunea...
    Problema e ca soferii timpiti au fost si ei copii la un moment dat. Pe care niste parinti timpiti i-au crescut cum au putut. Numai o mama poate intelege asta..."

    Aha... Acum inteleg. D-aia tu...
    Deci de la parinti ti se trage.
    De parca o mama te-a dus la scoala de soferi?
    Offf ! Numai Tata sa nu fi !

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu cred ca cineva ar vrea sa ne explice cum este sa ai un copil lovit de masina. Eu stau linga un liceu si vad chestiile astea in fiecare zi. Doar acum doua zile a venit unul si la ora 8 dimineata a luat un gard de beton dupa el pe o lungime de peste 20m. Nu cred ca nimeni vroia sa fie norocosul.
    Poate ca au reguli exagerate, dar sint cu bun simt. Le prefer pe astea decit sa-mi stiu copilul in pericol. Probabil nu ai copii si de asta judeci asa lucrurile.
    Ridem, glumim, dar astea sint chestii serioase, America e pe roti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Se ingroasa treaba !

    "dorras spunea...
    trist rau! tare trist!"

    "Anonymous spunea...
    Nu cred ca cineva ar vrea sa ne explice cum este sa ai un copil lovit de masina ...etc. etc."

    in schimb

    "Just a girl spunea...
    te-am cetit pe telefon si am ras ca tampita intr-o intalnire:))"

    sau

    "copill spunea...
    :)am ras in cascade..."

    Dono, lamureste treaba .
    Sunt sau nu tampit ? (e vorba de parinti)

    (atentie este o gluma)

    RăspundețiȘtergere
  10. Doru,anonymous ... nu intelegeti ...
    Cu toate ca au regulile sa zicem ... tampite ... tot se gasesc unii sa mature 20 metri de gard cu bolidul sau zilnic langa liceu ... accidente ... deci reguli/nereguli tampiti tot sunt, de ambele parti.

    O mica neglijenta nu te transforma in tampit, dar te poate costa uneori viata ...

    Cat depre "Aha... Acum inteleg. D-aia tu...
    Deci de la parinti ti se trage.
    De parca o mama te-a dus la scoala de soferi?
    " NO COMMENT, imi pare rau ca ai comentat pe aici.

    Despre scrierile tale DONA, imi pun intrebari de ce nu te-ai facut scriitoare, ai un umor fara margini si nu a fost fraza la care sa nu rad!

    RăspundețiȘtergere

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn