sâmbătă, 12 iunie 2004

Domnilor, putina organizare!

Dupa mai bine de o luna petrecuta aici am elaborat urmatoarea teorie: Americanii nu se trag din maimuta ca toti muritorii de rind. Americanii se trag din elvetieni. Sau nemti.

Sau poate sunt doar panicati cu atitia emigranti. Iar romanii sunt printre cei mai simpatici fata de alte neamuri conlocuitoare parca acum coborite din cocotier.

Astfel incit nu mai poti merge pe strada de atitea reguli. Contradictorii uneori.

Caci in parc nu ai voie sa stai decit pina in 10 seara si nu trebuie sa mai mentionez faptul ca daca te prinde biciclistul cu casca ca asortezi o bere la jocul de table te aresteaza.. Iar daca ai sub 21 de ani banuiesc ca si parintii primesc bataitza. In schimb n-au nici o problema sa calci pe iarba frumos taiata sau sa arunci mucuri de tigari pe jos. Este, insa, ABSOLUT interzis sa hranesti lebedele si ratele. Nu se spune nimic despre a te hrani pe tine cu ele! De fapt carnea de pui este atit de ieftina incit nu s-ar obosi nici macar prietenii nostri mici si parfumati sa se incumete la vinatoare..

V-am povestit cum weekend-ul este destinat distractiei organizate. Asadar, pentru fluidizarea traficului, m-am plimbat in timpul saptaminii, asa un fel de miercuri pe la prinz, prin oras, prin parc, pe malul lacului. Putinii trecatori, care nu sunt turisti, par chiar jenati de faptul de a fi prinsi in flagrant. Pai ce sa cauti in parc in timpul saptaminii? Cind e de munca muncim, cind e de distractie vrei nu vrei trebuie sa te distrezi. Drept pentru care in acelasi parc in care in timpul saptaminii fluiera vintul, in weekend geme de lume. De toate felurile, marimile si culorile, galagiosi ca un stol de vrabii si rosii in obrajori, dupa posibilitati, fericiti sa dea 5$ pe o bere din cele mai proaste –dupa gustul nostru de betivani-, gen Bud light sau Miller light. Puah! Pai la banii astia nici nu poti sa te imbeti! Asta in cazul in care ai dori. Desi nu e interzis sa te imbeti pina cazi sub masa (decit daca nu esti cumva la volan!) nu am vazut nici un betiv stringind dupa Iorga prin tufisuri. Cred ca rusii sunt cei mai nefericiti aici..

Dar aparenta generala e ca toti respecta regulile si legile pina la absurd. Eh, mai scapa pe-alaturi alde romani, bulgari si altii cu simtul adrenalinei. Caci ce haz are sa faci ca toata lumea?! Dupa 2-3 tentative, insa, te cumintesti. Daca te pune Necuratul sa pescuiesti fara permis (care costa 15$!!) te pleznesc baietii cu o amenda de nu te mai vezi. Si chiar daca ai permis, nu ai voie sa pescuiesti un peste mai mic de nu stiu citi feetzi! Adica poti dar te costa 2500$ pe bucata de peste. Pai merita cind poundul de filet de somon e 4$ ??

Toate amenzile sunt atit de aspre ca nimanui nu-i arde de glume. Pe autostrada e total interzis sa mergi pe shoulder, banda de urgenta. Ei, si-a zis romanul, pai cine ma vede, nu-i nici un politist prin zona.. si dai! Din pamint apare o masina cu politisti politicosi si fosti luptatori (sau doar par?!) care iti plaseaza pe sub mina un frumos ticket in valoare de 500$. Pai cu banii astia te plimbi o zi intreaga cu limuzina cu sofer cu tot!

Politistii sunt de doua feluri: aia invizibili de la circulatie si aia extrem de vizibili in rest. Toti au radare in loc de ochi, umbla cite doi ca sunt biligvi (in Chicago si nu numai a doua limba e spaniola) si nu stiu cu ce sunt hraniti cert e ca nu-ti vine sa le dai nici spaga si nici sa te iei la harta daca te prind ca ai calcat pe bec.. Te-a prins, platesti, nu comentezi, nu clipesti, ne te dai jos din masina, nu iei miinile de pe volan.

Toti sunt dresati de mici! Zilele trecute am fost la un parc de apa, un fel e strand “Trei ligheane” din Titan, doar ca mai frumos, mai curat, placut uscat. Cum am intrat, dupa ce ne-au calcat pe cap o masa compacta de copii prea bine hraniti, ne-am asezat pe prosopele si ne-am uitat in jur, spre piscinele cu apa pina la genunchi. Soso a pufnit cu dispret si-a incropit la repezeala un parastas pentru Vama Veche. Cam cite un “salvamar” pe cap de inotator, care vegheau cu ochi de vultur ca si cum in ape tulburi si negre ar fi misunat rechini, crocodili si handicapati mintali. N-ai voie sa sari, n-ai voie sa stai pe margine, n-ai voie sa inoti, n-ai voie sa fumezi. N-ai voie sa maninci si sa bei decit in locuri special amenajate sa nu cumva sa-ti cada din gura si sa poluezi apa!

Toate bune si frumoase, am injurat frunzos printre dinti si am zimbit dulce la copii, ne-am prajit la soare (as putut declansa o alarma de gradul 0 daca-mi dadeam sutienul jos!) pina ce am auzit in megafon o voce suava anuntind: “hai, afara la uscat cu copiii, 15 minute nu au voie decit adultii in piscina!” Si n-o sa va vina sa credeti dar in 2 minute, ca teleghidati, TOTI COPIII au fost afara din piscina!!! Fara urlete, fara lacrimi, fara parinti disperati care sa-si traga plozii cu forta din apa. In doua minute, au intrat in pamint toti copiii si s-a lasat linistea peste peisaj, cit vezi cu ochii doar vreo 10 adulti linistiti si fericiti. Si noi!

Concluzia e una singura si limpede ca cristalul: daca vrei si convingi pe cine trebuie sa propuna cea mai stupida lege posibila in lumea asta aici e locul! Nimeni nu comenteaza caci principiul dupa care se ghideaza Americanul de rind e simpla: “io i-am zis sa nu se duce, acu’ sa sa dascurca!”.

12 iunie 2004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn