joi, 12 august 2010

Complexul

Nu ca generalizez dar, din punct de vedere statistic, un ou si jumatate pe cap de locuitor exista si face sens. Pentru unii, care stiu despre ce vorbesc. Ceilalti –cei care stiu cel mai bine si cum se conduce o tara- sunt, din pacate, ocupati sa conduca taxiuri sau sa tunda parul (idee imprumutata din folclor).

Asadar, dupa ce am stabilit regulile jocului, o sa va povestesc despre doua popoare, sa le zicem A si B, si observatiile noastre comportamentale empirice, vazute din avion, masina, televizor si, desigur, in gura lumii.

The Hero Complex

Un concept deloc nou, despre care poporul A, prin reprezentantii ei mai rasariti, este constient. Surprinzator, fiindca eu cel putin pina acum am trait sub impresia ca A, acest popor de Bruce Willis-i si Stallone-i mesianici, e ferm convins ca daca nu ii salveaza el pe toti, lumea se duce de ripa iar petrolul pe apa simbetei, omul de rind nu va fi in stare sa se treaca singur strada iar pamintul o sa uite a se invirti.

Ei bine, din rindurile poporului A s-au ridicat niste cercetatori care au concluzionat ca saminta de salvator nu numai ca se sadeste mai cu seriozitate in poporul Ales dar prinde si radacini mai adinci si mai puternice. De aici toti vitejii cu fruntea cit lama de cutit care pleaca in razboaie in care nu-i cauta nimeni, numarul de curajosi care se arunca in foc crezindu-se Batman si cei patru justitiari care mergeau de dimineata in paralel pe autostrada, fix sub limita de viteza.

The Victim Complex

La polul opus se afla poporul B - care inca il mai asteapta pe poporul A (sau oricine altcineva e dispus) sa-l salveze.. Poporul asta simpatic si plin de umor cinic are ca emblema un ciobanas care sta lungit sub pom, cinta la fluiras, face versuri interminabile si isi astepta moartea. Intre timp se uita cu invidie verde in farfuria vecinului, socoteste ce si cit merita fiecare, isi boscorodeste si dispretuieste alegerile si viseaza “sa moara capra vecinului”. Poporul B e mereu nemultumit ca nu i se da, nu i se face si nu i se intimpla. E poporul care a inventat verbul reflexiv – sa se faca ceva, sa se rezolve problema! Parerea mea..

O tara ocupata de Supermani deghizati si un popor de ciobanasi mindri dar cu coada sus. Recunoasteti personajele?

I SUPPORT JACK

I SUPPORT JACK
View Dona Eliescu's profile on LinkedIn